Категорія
Новини
Дата

Туреччина почала платити за російський газ у рублях

Туреччина почала розраховуватись за частину природного газу із Росії в рублях, заявив міністр енергетики Туреччини Фатіх Донмез, пише Reuters. Відповідну домовленість було досягнуто країнами ще у вересні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • В інтервʼю телеканалу TRT Haber Донмез сказав, що найближчими місяцями частка платежів у місцевій валюті в торгівлі енергоносіями з Росією збільшиться.
  • Росія, яка зазнала західних санкцій через вторгнення в Україну, все частіше просить покупців платити в рублях, щоби підтримати свою валюту. Більшість міжнародних енергетичних угод розраховуються в доларах США чи євро.
  • Туреччина також намагається збільшити торгівлю, використовуючи ліру, яка постраждала від місцевої грошово-кредитної політики.
  • Анкара та Москва у вересні домовилися розпочати рублеві розрахунки за постачання природного газу.
  • Відповідаючи на запитання щодо пропозиції президента Росії Володимира Путіна зі створення газового хабу в Туреччині, Донмез сказав, що до кінця цього року Анкара розробить дорожню карту і, можливо, проведе конференцію для постачальників та покупців.
  • «Ми могли б організувати міжнародну газову конференцію, можливо, у січні чи лютому, щоб зібрати разом постачальників газу та країни-імпортери, щоб дізнатися про їхню думку, і ми діятимемо відповідно до цього», – сказав Донмез.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення. Через це країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

13 жовтня на переговорах в Астані Путін запропонував Ердогану створити газовий хаб у Туреччині. Російський диктатор вважає, що такий хаб може стати не лише місцем продажу газу до європейських країн, а й майданчиком для утворення ціни на пальне.

19 жовтня в парламенті президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив про домовленість з російським диктатором Путіним щодо створення га території Туреччини буде міжнародного газового хабу для постачання російського палива до Європи. 

У жовтні річна інфляція в Туреччині піднялася до нового 24-річного максимуму в 85,51%. Водночас центральний банк країни знизив облікову ставку, незважаючи на зростання цін. Інфляція зростає з минулого року, коли ліра різко впала після зменшення центральним банком облікової ставки.

За останні три місяці центральний банк знизив облікову ставку на 350 базисних пунктів, до 10,5%. Він пообіцяв ще одне зменшення цього місяця як останній крок у поточному циклі помʼякшення, що йде врозріз із глобальною тенденцією до посилення грошово-кредитної політики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні