Росія – Туреччина: торгівля товарами подвійного призначення. /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Олександрою Карасьовою
Категорія
Світ
Дата

Туреччина втричі наростила експорт товарів подвійного призначення до Росії в 2023 році. Чому на другий рік війни санкції проти Москви не працюють? Аналіз FT

Туреччина втричі наростила експорт товарів подвійного призначення до Росії. Фото Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Олександрою Карасьовою

Менше ніж за три місяці буде друга річниця повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а союзники Києва досі не можуть встановити адекватний контроль за постачанням країні-агресорці товарів подвійного призначення. Financial Times проаналізувала митні декларації Туреччини, Росії та підозрюваних у посередництві з Москвою країн і побачила, що контрольовані товари далеко такими не є. Forbes переказує головне з матеріалу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

FT пише, що турецький експорт 45 цивільних товарів, які російська військова машина використовує для відновлення свого збройного арсеналу, неабияк виріс у поточному році. Це прямо підриває зусилля США і союзників запобігти спробам Москви забезпечити себе додатковими засобами для обстрілу мирних українських міст, що, своєю чергою, сприяє напрузі між Анкарою та її партнерами по НАТО.

З цього приводу до Туреччини цього тижня вже вдруге за поточний рік навідається заступник міністра фінансів США з питань тероризму і фінансової розвідки Браян Нельсон. Схоже, що це є ознакою того, що для Вашингтона важливо покласти край цій торгівлі. Очевидно, що проблема товарів подвійного призначення далека від вирішення, адже вони продовжують потрапляти напряму в Росію. 

За перші девʼять місяців 2023-го Туреччина експортувала 45 категорій товарів «високої пріоритетності» до Росії та підозрюваних у посередництві з Москвою пострадянських країн на $158 млн. Це втричі більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Інфографіка: Росія – Туреччина: торгівля товарами подвійного призначення. /джерело Financial Times

Інфографіка: динаміка торгівлі товарами подвійного призначення між Туреччиною і Росією. Фото джерело Financial Times

Згідно з аналізом FT митної бази даних Trade Data Monitor, в середньому цей імпорт за період 2015–2021 років становив $28 млн.

Усі ці 45 категорій товарів, серед яких мікрочипи, комунікаційне обладнання і запчастини, як-то оптичні приціли, перебувають під експортним контролем США, Євросоюзу, Японії та Великої Британії. Ці заходи спрямовані проти потрапляння цих товарів до Росії, але їх часто обходять за допомогою мережі посередників, яка дає змогу приховати остаточне місце призначення вантажу. 

Турецький імпорт товарів високої пріоритетності з країн Великої сімки цього року виріс на понад 60% у порівнянні з показниками аналогічних періодів із 2015-го по 2021-й, до майже $500 млн. Експерти кажуть, що торгівля процвітає завдяки прогалинам між американськими експортними правилами і їх дотриманням в ЄС. 

Туреччина, а також ОАЕ часто виступають проміжним місцем призначення для російських компаній, які обходять правила за допомогою транспортних маршрутів із низкою зупинок. Особливо часто цей спосіб використовують для європейських товарів. 

Офіційні документи Туреччини демонструють збільшення експортних декларацій на високопріоритетні товари до Азербайджану, Грузії, Казахстану, Киргизстану та Узбекистану, але статистичні органи цих країн не зафіксували такий самий підйом у своєму імпорті. 

Аналітики кажуть, що така невідповідність вказує на те, що ці товари йдуть у Росію. Так, митні документи Казахстану свідчать, що за рік до вересня у нього було імпорту подвійного призначення з Туреччини на $6,1 млн. Але в турецьких документах зазначається, що за цей же період до Казахстану цих товарів попрямувало на суму $66 млн.

Інфографіка: Росія – Туреччина: торгівля товарами подвійного призначення. /джерело Financial Times

Інфографіка: динаміка експорту товарів подвійного призначення з Туреччини до Росії і сусідніх із нею країн. Фото джерело Financial Times

Згідно з оцінками бойових дій Євросоюзом і США, Росія використовує товари високої пріоритетності у крилатих ракетах, дронах і гелікоптерах.

FT нагадує, що Туреччина зберігає міцні дипломатичні й торгові звʼязки з Росією, але також обіцяла не допомагати Москві обходити торгові обмеження Заходу. 

МЗС Туреччини стверджує, що країна не дотримується західних санкцій, але «суворо слідкує за спробами обійти санкції через Туреччину й запобігає таким діям». Там же відмітили, що великі фінансові й промислові компанії «ретельно дотримуються» заходів для уникнення такого типу торгівлі, але бізнеси «необізнані або байдужі до санкцій» неминуче намагаються обходити обмежувальні заходи.

Цього місяця під санкції вже потрапив стамбульський постачальник електроніки Azint Elektronik за продаж підконтрольних товарів у Росію на суму $300 000. Компанія заперечує свою провину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні