Категорія
Новини
Дата

У Бразилії відкрили кримінальну справу проти Ілона Маска. Мільярдер закликав суддю піти у відставку

Суддя Верховного суду Бразилії Олександр де Мораєс розпочав розслідування того, чи перешкоджав Ілон Маск правосуддю, після того як він вирішив повернути доступ до акаунтів у соцмережі X, які суддя наказав заблокувати, пише Bloomberg. Мільярдер звинуватив суддю у зраді конституції та закликав його піти у відставку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Мораєс заявив у документі, опублікованому судом, що мільярдер «почав кампанію дезінформації» і що X зловживає владою, щоб «незаконно впливати на громадську думку». Маска також було залучено до кримінального розслідування, яке розслідує антидемократичні дії.
  • Реакція суду відбулася після того, як Маск заявив, що ігноруватиме ухвали суду і зніматиме обмеження, накладені на деякі акаунти X у Бразилії. 
  • У своєму суботньому пості Маск також повідомив, що бразильський суд погрожує перекрити доступ X у країні. Місцеві засоби масової інформації повідомили в неділю, що мережеві оператори були попереджені про можливу необхідність закрити доступ до платформи.
  • Мільярдер пообіцяв юридично оскаржити наказ про блокування X-акаунтів, де це можливо, пише Reuters.
  • «Цей суддя наклав величезні штрафи, пригрозив заарештувати наших співробітників і перекрити доступ до X у Бразилії, – написав Маск. – У результаті ми, ймовірно, втратимо всі доходи у Бразилії і будемо змушені закрити там наш офіс. Але принципи важливіші за прибуток».
  • Мільярдер критикував Мораеса в кількох своїх постах у соціальних мережах на вихідних, звинувачуючи правосуддя у зраді конституції і закликав суддю піти у відставку.
  • Мораєс відреагував у неділю, приєднавши Маска до розслідування, яке він веде за фейковими новинами у соціальних мережах, і почавши розслідування того, що він назвав перешкодою правосуддю. У своєму рішенні Мораєс заявив: «X повинен утримуватися від непокори будь-якій уже виданій ухвалі суду, включаючи виконання будь-якої повторної активації профілю, який був заблокований цим Верховним судом».
  • Станом на вечір неділі низка акаунтів, повʼязаних з правими бразильськими підприємцями, колишніми політиками та впливовими особами, залишалися заблокованими.

Контекст

Протистояння між Ілоном Маском та Бразилією загострилося в неділю, коли суддя Верховного суду розпочав розслідування щодо мільярдера після того, як Маск заявив, що знову активує акаунти у соціальній мережі X, які суддя наказав заблокувати.

Мораєс розслідує діяльність осіб, яких звинувачують у поширенні фейкових новин та повідомлень, що розпалюють ненависть, під час правління колишнього правого президента Жаїра Болсонару, а також він очолює розслідування ймовірної спроби державного перевороту з боку Болсонару.

Якщо X не виконає наказу про блокування певних рахунків, компанія буде оштрафована на 100 000 реалів ($19 740) на день, йдеться у заяві судді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні