Категорія
Новини
Дата

У «Дії» зʼявилася можливість подати заявку на компенсацію за знищене житло

З вівторка, 1 серпня, власники знищеного війною житла можуть подати заяву на отримання компенсації для придбання нової квартири чи будинку через застосунок «Дія», повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Отримати компенсацію зможуть тільки одноосібні власники житла.

Ключові факти

  • У Мінвідновленні зазначили, що таким чином розпочався другий етап реалізації держпрограми з забезпечення житлом українців, чия оселя була пошкоджена або знищена внаслідок збройної агресії РФ.

Отримати компенсацію за житло можна, якщо воно:

  • зруйноване через бойові дії після 24 лютого;
  • не підлягає відновленню;
  • розміщене на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій.

Заявникам спершу потрібно подати інформаційне повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно, а після цього подати заяву на отримання компенсації, скориставшись послугою «єВідновлення» в застосунку «Дія».Також потрібно під час подання заяви вибрати пільгову категорію, якщо є, надати контактні дані та замовити довідку про несудимість у «Дії».

  • Заяви розглядатиме спеціальна комісія, створена при органах місцевого самоврядування, вона ж обстежуватимуте знищене житло й прийматиме рішення щодо надання компенсації.
  • У міністерстві додали, що згодом зʼявиться можливість подачі заяви на отримання компенсації через ЦНАП, нотаріуса та орган соціального захисту.
  • Сама ж компенсація надаватиметься у формі електронного житлового сертифіката, який можна буде використати для купівлі житла на первинному чи вторинному ринках, або ж інвестиції в майбутню нерухомість.
  • Наступним етапом розвитку програми допомоги буде виплата коштів для будівництва нового приватного будинку на власній земельній ділянці. Відповідний механізм уже розробляється Мінвідновлення.

Контекст

Раніше в межах «єВідновлення» запустили виплати для ремонту пошкодженого житла. Понад 1400 українців уже отримали кошти, щоб відновити домівки.

З 10 травня всі громадяни, чиє житло зазнало незначних пошкоджень внаслідок збройної агресії РФ, можуть скористатися послугою «єВідновлення» для отримання держдопомоги, повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Для цього треба подати заявку на допомогу в «Дії», а вже протягом місяця спеціальна комісія при громаді повинна прийняти рішення щодо надання такої допомоги.

Пріоритет в одержанні коштів на відновлення мають учасники бойових дій, мобілізовані, сімʼї загиблих військових, люди з інвалідністю I і II груп та багатодітні сімʼї. Максимальна сума на відновлення одного обʼєкта – 200 000 грн.

У липні на порталі «Дія» розпочалося бета-тестування наступного етапу послуги «єВідновлення». Українці, чиє житло було знищене через війну, зможуть подати заяву в «Дії» та отримати компенсацію від держави. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні