Категорія
Новини
Дата

Серед країн G7 набирає обертів пропозиція США про використання доходів від російських активів – Reuters

Пропозиція США використати майбутні відсотки за замороженими російськими активами на близько $300 млрд для допомоги Україні, замість того щоб одразу їх конфіскувати, набирає обертів серед країн «Великої сімки», пише Reuters із посиланням на двох представників G7.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Використання відсотків, отриманих від заморожених російських активів, які становитимуть близько $5 млрд на рік, стає одним із кращих варіантів подолання розбіжностей між США та Європою напередодні саміту лідерів G7 в Італії у червні.
  • Проте члени «Великої сімки» все ще сперечаються про деякі аспекти, які зведуть очікуваний прибуток всього до $2,5–3 млрд, заявив один із чиновників,.
  • Міністри фінансів G7 повернуться до цього питання на зустрічі наприкінці травня з метою прийти до консенсусної пропозиції, яку буде представлено лідерам на червневому саміті, повідомили чиновники.
  • «Ми відчуваємо необхідність термінового досягнення міжнародного консенсусу, – сказав чиновник. – Всі визнають, що нам потрібно робити більше».
  • Другий представник G7 підтримав цю точку зору, наголосивши на необхідності забезпечити довгостроковий потік фінансування для України.
  • Вашингтон продовжує наполягати на тому, що всі варіанти, включаючи пряме захоплення російських активів, виправдані з погляду міжнародного права і мають залишатися на столі переговорів, але він прагне досягти консенсусу навколо ідеї, яка б могла допомогти Україні зараз, сказав чиновник.

Контекст

До G7 входять США, Канада, Японія, Велика Британія, Франція, Німеччина та Італія. ЄС, США, Японія та Канада заморозили активи російського центрального банку на суму близько $300 млрд у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Лише близько $5–6 млрд перебувають у Сполучених Штатах, більша частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі €3,85 млрд, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.

Зсув Вашингтона у бік зосередження уваги на відсотках від активів відбувся після того, як його зусилля щодо конфіскації активів наштовхнулися на масовий опір з боку Франції, Німеччини та Європейського центрального банку, які стурбовані тим, що євро може постраждати.

Голова ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що пропозиції США щодо використання заморожених російських активів для фінансування військової допомоги Україні можуть порушувати міжнародне право. Коментар Лагард свідчить про розкол між союзниками України у цьому питанні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні