Категорія
Новини
Дата

У Європі готуються до можливої ​​нової хвилі українських біженців із наближенням зими

Країни Східної Європи готуються знову відкрити приймальні центри та поповнюють запаси продовольства в очікуванні можливого нової хвилі українських біженців, оскільки наближається зима, а Росія націлилася на енергосистему та теплові електростанції України, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними агентства, близько 6,9 млн осіб вважаються переміщеними всередині України, і план дій у надзвичайних ситуаціях словацького уряду передбачає можливий приплив сотень тисяч із них у найближчі місяці. Дані агентства ООН у справах біженців показують, що близько 4,5 млн українських біженців наразі зареєстровано в рамках різних програм захисту по всій Європі, багато з них перебувають у державах ЄС – Словаччині, Польщі, Угорщині та Румунії, що межують з Україною.
  • Після початкового сплеску після російського вторгнення кількість біженців, які прямують на захід з України, наприкінці весни скоротилася. Цієї осені не було великого сплеску чисельності, але благодійні організації кажуть, що тепер є ознаки збільшення переміщення через кордони, і вони посилюють підготовку.
  • ʼЗбільшення чисельності відчувається та очікується. Наразі воно становить 15%», — сказав координатор допомоги словацького міста Кошице Роман Дохович.
  • В Угорщині прес-секретар Угорської реформатської церкви Жофія Добіш-Луски, неурядової організації, яка працює на кордоні, каже, що кількість прибулих на залізничну станцію Захонь неподалік кордону підскочила вдесятеро і склала близько 300-500 на день. Це все ще нижче 1000 на день, яка спостерігалася навесні, але очікується, що нестача електроенергії в Україні збільшить прибуття найближчими тижнями.
  • Згідно з планом Словаччини на випадок непередбачених обставин, до 700 000 осіб можуть потрапити на її територію протягом трьох місяців через низькі температури і запеклі бої, що продовжуються, в деяких частинах східної та південної України.
  • У польському місті Перемишль, яке стало прихистком для біженців після російського вторгнення, в даний час у місцевому приймальному центрі знаходиться лише кілька десятків людей. «Ми маємо підготуватися до зими, ми давно передбачали, що вона може бути складною, і ми маємо бути готовими до нової хвилі біженців. Ми постійно запасаємося засобами гігієни та продуктами харчування», — каже Вітольд Волчик із мерії Перемишля.
  • Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан заявив минулого тижня після поїздки до Києва, що близько пʼятої частини біженців, які зареєструвалися для проживання в Європі, повернулися до України, але деякі з них можуть повернутись назад через суворі зимові умови.

Контекст

З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Росія завдала ударів по низці теплових електростанцій України. Окупанти завдали збитків на мільярди доларів унаслідок атак з 10 жовтня, але не всі обʼєкти повністю припинили роботу, заявив Галущенко. Він додав, що імпорт електроенергії може бути одним із варіантів виходу України з кризи, і деякі трейдери вже почали переговори з постачальниками.

В Офісі президента попередили українців про «важчі часи» і можливі відключення електроенергії, води і тепла. Під час свого чергового звернення президент Володимир Зеленський казав, що ця зима, буде «найскладнішою в нашій історії».

Європейська комісія закликала країни та компанії Європейського Союзу пожертвувати більше грошей та обладнання для підтримки енергетичного сектору України, третину якого було знищено російськими ракетами й ударами безпілотників.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов заявив, що Україні потрібно €4 млрд для проходження зими та опалювального сезону, а також обладнання для водо- та енергопостачання.

Євросоюз вперше за час його існування застосовує директиву тимчасового захисту, згідно з якою громадяни України та особи, які втікають від війни в Україні, можуть перебувати на території ЄС впродовж одного року. Якщо війна триватиме довше, термін можуть продовжити до трьох років. Фактично, це спрощена процедура отримання статусу біженця, що не потребує довготривалих оформлень. 

У жовтні Європейська комісія продовжила до березня 2024 року дію директиви тимчасового захисту, що надає українцям, які вимушені покинути країну через війну, права на роботу, житло, освіту, медичну допомогу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні