Категорія
Новини
Дата

Щонайменше 50% потужностей теплової генерації України постраждали від російських атак – Галущенко

Росія завдала ударів по низці теплових електростанцій України. Окупанти завдали збитків на мільярди доларів унаслідок атак з 10 жовтня, але не всі об'єкти повністю припинили роботу, заявив в інтервʼю Reuters міністр енергетики України Герман Галущенко.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Галущенко заявив, що 30–40% усієї енергетичної інфраструктури країни постраждали внаслідок атак, які, за його словами, були спрямовані на руйнування енергосистеми України. Проте мети, за його словами, не було досягнуто.
  • «Можу вам сказати, що це… як мінімум половина потужності теплової генерації, навіть більше», – сказав він, відповідаючи на запитання про масштаби збитків.
  • «Цього тижня вони завдали удару по низці теплових електростанцій», – сказав Галущенко, додавши, що внаслідок цих атак Україна втратила 4000 МВт потужностей.
  • Минулого тижня Росія активізувала свої атаки на Україну, використовуючи ракети та безпілотники.
  • «Ми бачимо, що вони обстріляли низку нових (обʼєктів), але також обстріляли (обʼєкти), які вже були обстріляні раніше, щоби повністю їх знищити», – сказав Галущенко.
  • Він додав, що імпорт електроенергії може бути одним із варіантів виходу України з кризи, і деякі трейдери вже почали переговори з постачальниками.

Контекст

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, із них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їхня середня загальна вартість, за підрахунками Forbes, – $400–700 млн.

Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хотіла спровокувати хаос в Україні та знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО та підготувати новий пакет санкцій проти РФ.

17 жовтня окупанти знову завдали ударів по критичній інфраструктурі Києва, Дніпропетровської та Сумської областей. Внаслідок атак Росії житловій, соціальній та енергетичній інфраструктурі України завдано збитків на сотні мільярдів доларів, повідомляє Офіс президента. 

За словами Зеленського, Росія знищує простір для переговорів масованими атаками на енергетичну інфраструктуру України, за останній тиждень РФ знищила майже третину українських електростанцій.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн.

З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, повідомив Галущенко. За його словами, інтенсивні обстріли відбуваються по всій країні, під ударом опинилась уся енергетична інфраструктура, незалежно від місця розташування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні