Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія закликає країни ЄС надати гроші на підтримку енергосектору України. Для проходження зими потрібно €4 млрд

Європейська комісія закликала країни та компанії Європейського Союзу пожертвувати більше грошей та обладнання для підтримки енергетичного сектору України, третину якого було знищено російськими ракетами й ударами безпілотників, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «На карту поставлено захист і благополуччя тисяч і десятків тисяч домогосподарств, вразливих людей, дітей та людей похилого віку перед майбутньою зимою», – заявила у вівторок єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.
  • Виступаючи після зустрічі міністрів енергетики у Люксембурзі, вона сказала, що українські трансформатори, автоматичні вимикачі та лінії електропередач були зруйновані, що спричинило відключення електроенергії.
  • За словами Сімсон, потрібно «явно більше, ніж зібрані пожертвування на суму €20,5 млн». Вона закликала приватні компанії «робити більше».
  • Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов заявив, що Україні потрібно €4 млрд для проходження зими та опалювального сезону, а також обладнання для водо- та енергопостачання, пише «Інтерфакс-Україна».
  • «Ми порахували, що нам потрібно €4 млрд, щоб пережити цю зиму, реконструювати будинки, підтримати сфери охорони здоровʼя та енергопостачання», – сказав він на Міжнародній експертній конференції з відновлення України у Берліні.
  • За його словами, у короткостроковій перспективі Україна потребує резервного обладнання для водо- й енергопостачання, зокрема, мобільних станцій очищення води (3000 одиниць), мобільних станцій опалення (1500), дизельних генераторів (25 000), електричних обігрівачів (300 000).
  • Чернишов зазначив, що близько 6000 генераторів вже закуплено, очікується постачання ще 1300.

Контекст

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, із них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їх середня загальна вартість, за підрахунками Forbes – $400–700 млн.

Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хотіла спровокувати хаос в Україні та знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО та підготувати новий пакет санкцій проти РФ.

17 жовтня окупанти знову завдали ударів по критичній інфраструктурі Києва, Дніпропетровської та Сумської областей. Внаслідок атак Росії житловій, соціальній та енергетичній інфраструктурі України завдано збитків на сотні мільярдів доларів, повідомляє Офіс президента. 

В Україні мають оперативно створити мобільні пункти живлення для критичної інфраструктури міст, селищ та сіл, повідомив Зеленський після стратегічної наради щодо гарантування безпеки на обʼєктах енергетичної інфраструктури.

За словами Зеленського, Росія знищує простір для переговорів масованими атаками на енергетичну інфраструктуру України, за останній тиждень РФ знищила майже третину українських електростанцій.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, щонайменше 50% потужностей теплової генерації України постраждали від російських атак. З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, повідомив він. 

Україні потрібно на відбудову лікарень, шкіл, транспортної й енергетичної інфраструктури $17 млрд. Про це сказав президент Володимир Зеленський у своєму виступі на Міжнародній експертній конференції з питань відновлення, відбудови та модернізації України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні