У Європі зростає кількість біженців з України, найбільше переїхало до Німеччини /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Європі зростає кількість біженців з України, найбільше переїхало до Німеччини

Getty Images

Станом на кінець жовтня у країнах ЄС отримали статус тимчасового захисту 4,24 млн людей з України, повідомляє Євростат. Основними країнами, які їх прийняли, були Німеччина, Польща та Чехія.

Ключові факти

  • За даними Євростату, Німеччина прийняла 1,2 млн осіб (28,7% від загальної кількості), Польща – 960 620 біженців (22,7%), Чехія – 364 450 (8,6%).
  • Порівняно з кінцем вересня 2023 року кількість бенефіціарів тимчасового захисту від України в ЄС зросла у всіх країнах ЄС, крім Данії, де вона знизилася на 4,5% (менше на 1700 осіб). 
  • Найбільше абсолютне зростання спостерігалося в Німеччині, куди прибуло ще 20 465 осіб (на 1,7% більше), до Чехії – 6490 осіб та у Нідерланди – 4005 біженців.
У Європі зростає кількість біженців з України, найбільше переїхало до Німеччини /Фото 1

Інфографіка: Eurostat

  • Порівняно з населенням кожної країни ЄС найбільша кількість отримувачів тимчасового захисту на 1000 осіб наприкінці жовтня спостерігалася у Чехії (33,7), Естонії, Польщі, Болгарії та Литві, тоді як відповідний показник на рівні ЄС становив 9,5 на 1000 осіб.
  • Станом на 31 жовтня громадяни України становили понад 98% отримувачів тимчасового захисту. Дорослі жінки – майже половину (46,4%) отримувачів тимчасового захисту у ЄС, діти – майже третину (33,4%), а дорослі чоловіки – 20,2% від загальної кількості.

Контекст

Близько 6 млн українців досі перебувають за кордоном через російське вторгнення. Залишитися там назовсім можуть від 1,3 млн до 3,3 млн залежно від оптимістичного чи песимістичного сценарію. Про це йдеться в дослідженні Центру економічної стратегії (ЦЕС), яке ґрунтується на даних двох хвиль соціологічних опитувань, проведених дослідницькою агенцією Info Sapiens у листопаді–грудні 2022-го та квітні–травні 2023 року.

Неповернення українців суттєво впливатиме на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% ВВП щорічно, зазначають автори звіту. Більшість вимушених переселенців знайшли прихисток у Польщі та Німеччині. Поїхали з України здебільшого жінки у віці 35–49 років та діти. Хто ці люди і чи планують вони повертатися, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні