Категорія
Новини
Дата

У Франції допускають відправку винищувачів в Україну, це можуть бути старі моделі літаків Mirage

Франція заявила про свою готовність відправити винищувачі в Україну, оскільки західні країни обмірковують наступні кроки щодо військової допомоги Києву у війні проти Росії, пише Financial Times. Водночас пріоритетом залишається надання систем протиповітряної та протиракетної оборони. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «За визначенням нічого не виключено», – заявив французький президент Еммануель Макрон, додавши, що не отримував запиту на літаки від України.
  • З того часу, як США та Німеччина оголосили про своє рішення відправити до Києва основні бойові танки – чого Франція ще не зробила – прихильники України звернули увагу на можливість постачання американських F16 чи інших західних винищувачів.
  • Українські офіційні особи заявили, що сучасніші літаки дадуть змогу зміцнити протиповітряну оборону, відбити російські атаки та підготуватися до нового наступу навесні. Париж повідомив інші європейські столиці, що розглядає можливість відправлення додаткових систем озброєння, у тому числі реактивних, за словами двох джерел, але рішення навряд чи буде прийняте в найближчому майбутньому.
  • За їх словами, пріоритетом залишається надання систем протиповітряної та протиракетної оборони, а також новий поштовх до надання танків і навчання українських екіпажів їхньому використанню.
  • Міністр оборони України Олексій Резніков у вівторок прибуде до Парижа для зустрічей зі своїм французьким колегою та Макроном, де обговорюватиметься питання військової допомоги. «Ми приймаємо ці рішення на основі запитів України, а не чуток, що ходять довкола… Щоразу, коли ми отримуємо запит, ми його розглядаємо», – додав Макрон.
  • Франція поки що вирішила не направляти до Києва свої основні бойові танки «Леклерк», хоча Макрон цього не виключив і погодився відправити легші бронетранспортери, відомі як АМХ-10. Київ також веде переговори з урядами Франції та Італії щодо придбання вдосконаленої системи ППО середньої дальності SAMP/T, аналогічної до американської батареї Patriot, яка може збивати балістичні ракети.
  • Аналітики в галузі оборони очікують, що Франція відправить в Україну старішу модель своїх літаків Mirage, якщо Макрон вирішить поставити бойові літаки. На початку минулого року на озброєнні французької компанії Dassault Aviation було 106 літаків Mirage 2000, і всі вони будуть замінені на літаки Rafale пʼятого покоління до 2030 року. У червні Франція списала 14 винищувачів Mirage 2000-C, тому передача їх Україні не послабить французькі військові можливості, і найближчими роками країна виведе з експлуатації ще 26 перехоплювачів Mirage 2000-5.

Контекст

Президент США Джо Байден у понеділок увечері виключив відправку винищувачів F16 до України. Німеччина зайняла аналогічну позицію, але деякі більш рішучі європейські країни, такі як Польща, виступають за відправку бойових літаків за певних умов.

Враховуючи, що Франція виробляє власні літаки, для їхнього експорту не потрібне схвалення третьої сторони. Декілька європейських збройних сил використовують F16, але для відправки їх в Україну необхідний дозвіл США. Це зробило французькі літаки найочевиднішим кандидатом, сказав один із європейських чиновників.

На Заході вже проходять внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. Кабінет міністрів Нідерландів розгляне можливість постачання винищувачів F16 до України, якщо про це попросить офіційний Київ, заявив міністр закордонних справ Вопке Гукстра. За його словами, кабінет розгляне такий запит «неупереджено». Україна отримала «позитивні сигнали» від Польщі щодо її готовності передати винищувачі F16повідомив очільник Офісу президента Андрій Єрмак. Премʼєрміністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що літаки може бути передано Україні за погодження з країнами НАТО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні