Категорія
Новини
Дата

Польща може надати Україні винищувачі F16 у координації з НАТО (Оновлено)

Україна отримала «позитивні сигнали» від Польщі щодо її готовності передати винищувачі F16, повідомив очільник Офісу президента Андрій Єрмак. Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, літаки може бути передано Україні за погодження з країнами НАТО.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Єрмак додав, що робота над отриманням винищувачів F16 продовжується.
  • «Маємо позитивні сигнали від Польщі, яка готова передати нам їх у координації з НАТО», – написав він.
  • За інформацією PAP, польський премʼєр зазначив, що, як і кілька місяців тому, у контексті МІГів, будь-які інші повітряні сили реалізовуватимуть і, можливо, перекидатимуть за погодження з країнами НАТО. «Ми діятимемо в повній координації», – заявив він.
  • «Усі дії, спрямовані на посилення сил оборони України, ми погоджуємо з нашими партнерами по НАТО, включно з передачею Patriot Україні, а також організацію потужної танкової сили у вигляді Leopard та сучасних танків. Усе це було тиском із нашого боку, а також домовленості зі Сполученими Штатами», – відповів Моравецький.

Контекст

Уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Наразі мета німецького уряду – швидко зібрати два танкові батальйони з танками Leopard 2 для України. Як перший крок Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 із запасів Бундесверу. 

За даними Spiegel, на цьому етапі європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

США передадуть Україні 31 танк Abrams для посилення її обороноздатності на тлі російської агресії. Про це сказав президент США Джо Байден на брифінгу в Білому домі.

Велика Британія та Німеччина планують передати Україні танки (Challenger і Leopard відповідно) вже у березні. Польща зможе передати Україні танки Leopard 2 німецького виробництва впродовж кількох тижнів, заявив заступник міністра національної оборони Польщі Войцех Скуркевич. Премʼєрміністр країни Матеуш Моравецький заявив, що Польща відправить Україні ще 60 танків, серед них і PT-91 Twardy, крім анонсованого постачання 14 танків Leopard 2.

На Заході вже тривають внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. Кабінет міністрів Нідерландів розгляне можливість постачання винищувачів F16 до України, якщо про це попросить офіційний Київ, заявив міністр закордонних справ Вопке Гукстра. За його словами, кабінет розгляне такий запит «неупереджено».

Міністри оборони союзників України мають провести ще один саміт у форматі «Рамштайн» наступного місяця, де авіація та повітряна підтримка, як очікується, будуть у центрі уваги. Деякі офіційні особи вважають, що обговорення наступного місяця буде здебільшого зосереджено на розробці плану дій у надзвичайних ситуаціях на той випадок, якщо в якийсь момент у майбутньому терміново знадобляться реактивні винищувачі, а не на укладанні угоди про постачання в найближчому майбутньому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні