Категорія
Новини
Дата

У Ірландії оштрафували Facebook на €265 млн за витік персональних даних

1 хв читання

Регулятор конфіденційності даних Ірландії наклав штраф у розмірі €265 млн на соціальну мережу Facebook, пише Reuters. Йдеться про розслідування щодо витоку персональних даних у 2018–2019 роках.

Ключові факти

  • Покарання було накладено в результаті розслідування, розпочатого минулого року, за фактом виявлення витоку персональних даних, які були вилучені з Facebook у період з травня 2018 року до вересня 2019 року та розміщені в Інтернеті.
  • Facebook також було наказано вжити низку коригувальних заходів. Meta заявила, що повністю співпрацювала з розслідуванням Комісара з конфіденційності даних Ірландії (DPC) і вносила зміни до своїх систем.
  • Сьогоднішній штраф – четвертий, який DPC наклав на одну із компаній Meta. У вересні на дочірню компанію Instagram було накладено рекордний штраф у розмірі €405 млн, який Meta планує оскаржити. 

Контекст

DPC регулює діяльність Apple, Google, Twitter, Tiktok та інших технологічних гігантів через розташування їхньої штаб-квартири в ЄС в Ірландії. Наразі щодо таких фірм відкрито 40 запитів, у тому числі 13 стосовно Meta.

Регулятор має право накладати штрафи до 4% від глобального доходу компанії відповідно до режиму «єдиного вікна» Загального регламенту ЄС із захисту даних (GDPR), запровадженого у 2018 році.

У Ірландії вирішили накласти рекордний штраф у розмірі €405 млн ($402 млн) на соціальну мережу Instagram після розслідування щодо опрацювання даних дітей. Розслідування, яке розпочалося у 2020 році, стосувалося дітей-користувачів віком від 13 до 17 років, яким було дозволено керувати бізнес-акаунтами, що полегшувало публікацію номера телефону або адреси електронної пошти користувача.

Турецький антимонопольний орган оштрафував Meta Platforms Inc., материнську компанію Facebook, на 346,7 млн лір ($18,6 млн) за порушення закону про конкуренцію. У 2021 році антимонопольний орган розпочав розслідування щодо WhatsApp, а потім – Facebook Inc. після того, як додаток для обміну повідомленнями оновив свої умови обслуговування, заявивши, що він залишає за своїм власником Facebook Inc. та її дочірніми компаніями право збирати дані користувача, зокрема номери телефонів і розташування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні