Категорія
Новини
Дата

Meta оштрафували в Туреччині на $18,6 млн за порушення закону про конкуренцію

Турецький антимонопольний орган оштрафував Meta Platforms Inc., материнську компанію Facebook, на 346,7 млн лір ($18,6 млн) за порушення закону про конкуренцію, пише Reuters. Компанія може оскаржити рішення протягом 60 днів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Турецький регуляційний орган заявив, що компанія займає домінантне становище у сфері персональних соціальних мереж та онлайн-відеореклами й перешкоджає конкурентам, обʼєднуючи дані, зібрані через її основні сервіси Facebook, Instagram та WhatsApp.
  • У 2021 році антимонопольний орган розпочав розслідування щодо WhatsApp, а потім – Facebook Inc. після того, як додаток для обміну повідомленнями оновив свої умови обслуговування, заявивши, що він залишає за своїм власником Facebook Inc. та її дочірніми компаніями право збирати дані користувача, зокрема номери телефонів і розташування.
  • Представник Meta Platforms заявив, що компанія не погоджується з висновками розслідування і «розгляне всі варіанти».
  • «Оновлення 2021 року не вимагало від користувачів згоди на те, щоб Facebook збирав дані користувача. Воно надало нашим користувачам більш чітку та детальну інформацію про те, як і чому ми використовуємо дані», – сказав представник, додавши, що жодних змін в обміні даними WhatsApp не відбулося.
  • Агентство з конкуренції Туреччини заявило, що Meta має вжити заходів для відновлення конкуренції на цих ринках і підготувати щорічні звіти про кроки, які вона здійснить протягом подальших пʼяти років.
  • Штраф був розрахований відповідно до доходів компанії за 2021 рік, і компанія може оскаржити рішення протягом 60 днів.

Контекст

У червні ЄС оновив кодекс боротьби з дезінформацією. Компаніям Google, Meta, Twitter загрожують багатомільярдні штрафи.

Підписати оновлену версію кодексу мають 30 компаній, зокрема Meta, Twitter, Google, Microsoft і TikTok, пише FT. Згідно з документом компанії мають розробити інструменти для перевірки інформації та співпрацювати між собою щодо перевірки фактів. Підписантів зобовʼяжуть боротися з поширенням дипфейків та фейкових облікових записів у соцмережах.

Наприкінці лютого Meta вилетіла з десятки найбільших компаній світу. Компанія Цукерберга опустилася з шостого на 11-те місце за ринковою вартістю після найбільшого місячного падіння за всю історію.

Нещодавно стало відомо, що Марк Цукерберг втратив $71 млрд статків з початку року через проблеми Meta. Статки Цукерберга наразі становлять $55,9 млрд. З початку року засновник Facebook скотився в рейтингу мільярдерів із шостого на 20-те місце. Це найнижча сходинка з 2014 року.

Після того як Цукерберг представив Meta і змінив назву компанії, справи погіршилися. Останні фінансові звіти були жахливими. Все почалося в лютому, коли компанія не зафіксувала зростання щомісячної кількості користувачів Facebook. Це спровокувало історичний обвал акцій Meta й обвалило статки Цукерберга на $31 млрд, що стало одним із найбільших одноденних падінь багатства в історії. Серед інших причин негараздів компанії – ставка на Reels в Instagram, зазначає Bloomberg. Конкуренція з TikTok не виправдала очікувань Цукерберга.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні