Категорія
Новини
Дата

У Китаї в квітні зафіксували рекордний відтік капіталу

1 хв читання

Відтік капіталу з Китаю у квітні посилився. Китайські банки продали клієнтам іноземну валюту на $36,7 млрд, що є максимальним показником з грудня 2016 року. Про це пише Bloomberg, посилаючись на дані Державного управління валютного контролю КНР.

Ключові факти

  • Це сталося в той час як експортери стримували конвертацію доларів, громадяни скуповували іноземну валюту для поїздок за кордон, а інвестори віддавали перевагу цінним паперам, не номінованим у юанях, зазначає агентство.
  • У результаті рахунок поточних операцій склався не на користь юаня, що є рідкістю для Китаю, який давно має профіцит від свого експорту. 
  • Банки країни переказали за кордон кошти на $29,5 млрд від імені клієнтів для прямих інвестицій і це стало рекордним показником.
  • «Експортери більш схильні тримати іноземну валюту замість юанів, враховуючи слабкі очікування щодо економічного зростання Китаю та постійний відтік капіталу», – сказав Ден Ван, головний економіст Hang Seng Bank China Ltd.

Контекст

Друга економіка світу демонструє повільне зростання, високий рівень безробіття серед молоді та проблеми ринку нерухомості. Це негативно позначається на настроях інвесторів. Крім того, Китай має величезний борг, який після світової фінансової кризи 2008 року подвоївся і перевищив 300% ВВП.

Водночас ВВП Китаю у першому кварталі зріс на 5,3% в річному обчисленні, що вище встановленого урядом на 2024 рік цільового показника росту на рівні близько 5%.

Минулого тижня Народний банк Китаю, прагнучи стабілізувати ринок нерухомості країни, різко спростив умови купівлі – скасував мінімальну відсоткову ставку за іпотечними кредитами і знизив розмір початкового внеску для покупців житла.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні