Категорія
Новини
Дата

У МЕА зафіксували «першу по-справжньому глобальну енергетичну кризу»

Напруженість ринків скрапленого природного газу (СПГ) в усьому світі та скорочення постачання великими виробниками нафти поставили світ в епіцентр «першої по-справжньому глобальної енергетичної кризи», заявив виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зростання імпорту CПГ до Європи на тлі війни в Україні та потенційне відновлення апетиту Китаю до цього палива звузить ринок, оскільки наступного року на ринок вийдуть лише 20 млрд кубометрів нових потужностей СПГ, заявив Біроль під час Сінгапурської конференції. 
  • Водночас недавнє рішення Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзників, відомих як ОПЕК+, скоротити видобуток на 2 млн барелів на добу є «ризикованим», вважає МЕА. «(Це) особливо ризиковано, адже кілька економік по всьому світу перебуває на межі рецесії, якщо ми говоримо про глобальну рецесію… Я вважаю це рішення справді невдалим», – сказав він.
  • Стрімке зростання світових цін на низку джерел енергії, включно з нафтою, природним газом і вугіллям, бʼє по споживачах, тоді як вони вже стикаються зі зростанням цін на харчові продукти й послуги. Високі ціни та можливість нормування потенційно небезпечні для європейських споживачів, які готуються до зими у Північній півкулі.
  • За словами Біроля, Європа може пережити цю зиму, хоч і трохи з труднощами, якщо погода залишиться мʼякою. «Якщо у нас не буде екстремально холодної та довгої зими, якщо не буде жодних сюрпризів у плані того, що ми бачили, наприклад, вибуху газопроводу «Північний потік», Європа має пережити цю зиму з деякими економічними та соціальними ударами», – додав він.
  • Очікується, що споживання нафти зросте на 1,7 млн ​​барелів на добу в 2023 році, тому світові, як і раніше, буде потрібна російська нафта для задоволення попиту, каже Біроль.
  • Країни G7 запропонували механізм, який дав би змогу країнам, що розвиваються, купувати російську нафту, але за нижчими цінами, щоб обмежити доходи Москви для війни в Україні. Біроль вважає, що «у схемі ще багато деталей, які потрібно згладити, і вона вимагатиме участі великих країн-імпортерів нафти».
  • На думку Біроля, енергетична криза може стати поворотним моментом для прискорення використання чистих джерел та формування стійкої та надійної енергетичної системи. Очільник МЕА зазначив, що багато країн Європи та інших регіонів прискорює встановлення відновлюваних потужностей, скорочуючи процеси видачі дозволів та ліцензій для заміни російського газу.

Контекст 

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів – із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту й нафтопродукти.

Офіційні особи країн G7, зокрема міністерка фінансів США Джанет Єллен, заявляють, що безпрецедентний захід, який має розпочатися 5 грудня, знизить дохід, який Росія отримує за нафту, без скорочення її експорту світовим споживачам. Компанія ClearView Energy Partners із Вашингтона заявила, що офіційні особи говорять про обмеження ціни на нафту в діапазоні від $40 до $60 за барель.

Нещодавно Reuters повідомило, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

У МЕА прогнозували, що скорочення постачання нафти ОПЕК+ призведе до рецесії у світі. Фактичні втрати пропозиції, ймовірно, складуть близько 1 млн барелів на день, а не 2 млн барелів, оголошених блоком ОПЕК+, який обʼєднує клуб виробників і таких союзників, як Росія, заявило МЕА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні