Категорія
Новини
Дата

У Мінекономіки прогнозують падіння ВВП на 32–33,5% у 2022 році 

1 хв читання

Падіння реального валового внутрішнього продукту (ВВП) цього року становитиме 32-33,5% через російські атаки на енергетичну інфраструктуру, повідомила перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко, пише ʼІнтерфакс-Українаʼ. Відомство було змушене повернутися до первинного прогнозу.

Ключові факти

  • «Ми на початку року передбачали, що падіння економіки буде на рівні 32-33%. Далі економіка показала дуже високі адаптивні здібності», –заявила вона.
  • Проте, через останню потужну атака РФ на енергетичну систему, яка сталася в листопаді, частина підприємств призупинила свою діяльність.
  • «Це свідчить про те, що ми як Міністерство економіки дещо погіршили наші перспективи і, на жаль, повернулися до нашого попереднього прогнозу: до кінця року падіння ВВП може становити 32-33%, навіть 33,5%», – сказала Свириденко.
  • Віцепремʼєр припустила, що з цим прогнозом погодяться і колеги з Національного банку України.

Контекст

Економіка України у 2023 році продемонструє скромне відновлення на рівні 4% за умови, що воєнна ситуація істотно не зміниться. Про це йдеться в макропрогнозі інвесткомпанії ICU

Наприкінці серпня Свириденко повідомила в інтерв’ю Reuters, що економіка України має стабілізуватися протягом наступного року та може зрости на 15,5% залежно від перебігу війни, яку розвʼязала Росія.

Європейський банк реконструкції та розвитку, як і раніше, очікує, що економіка України скоротиться на 30% цього року, проте на 2023-й він погіршив прогноз її зростання з 25% до 8%, ідеться у звіті банку.

Нацбанк за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України у 2022 році на 33,4%, зростання на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році.

Російські атаки на об’єкти критичної інфраструктури у жовтні погіршили падіння ВВП до рівня 39% до жовтня минулого року, що гірше, ніж показники, які були у вересні – серпні, – 35%, раніше повідомила Свириденко американським ЗМІ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні