Категорія
Новини
Дата

У Мінекономіки прогнозують падіння ВВП на 32–33,5% у 2022 році 

Падіння реального валового внутрішнього продукту (ВВП) цього року становитиме 32-33,5% через російські атаки на енергетичну інфраструктуру, повідомила перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко, пише ʼІнтерфакс-Українаʼ. Відомство було змушене повернутися до первинного прогнозу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми на початку року передбачали, що падіння економіки буде на рівні 32-33%. Далі економіка показала дуже високі адаптивні здібності», –заявила вона.
  • Проте, через останню потужну атака РФ на енергетичну систему, яка сталася в листопаді, частина підприємств призупинила свою діяльність.
  • «Це свідчить про те, що ми як Міністерство економіки дещо погіршили наші перспективи і, на жаль, повернулися до нашого попереднього прогнозу: до кінця року падіння ВВП може становити 32-33%, навіть 33,5%», – сказала Свириденко.
  • Віцепремʼєр припустила, що з цим прогнозом погодяться і колеги з Національного банку України.

Контекст

Економіка України у 2023 році продемонструє скромне відновлення на рівні 4% за умови, що воєнна ситуація істотно не зміниться. Про це йдеться в макропрогнозі інвесткомпанії ICU

Наприкінці серпня Свириденко повідомила в інтерв’ю Reuters, що економіка України має стабілізуватися протягом наступного року та може зрости на 15,5% залежно від перебігу війни, яку розвʼязала Росія.

Європейський банк реконструкції та розвитку, як і раніше, очікує, що економіка України скоротиться на 30% цього року, проте на 2023-й він погіршив прогноз її зростання з 25% до 8%, ідеться у звіті банку.

Нацбанк за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України у 2022 році на 33,4%, зростання на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році.

Російські атаки на об’єкти критичної інфраструктури у жовтні погіршили падіння ВВП до рівня 39% до жовтня минулого року, що гірше, ніж показники, які були у вересні – серпні, – 35%, раніше повідомила Свириденко американським ЗМІ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні