Категорія
Новини
Дата

Падіння ВВП України прискорилося до 39% у жовтні через атаки РФ на інфраструктуру – Мінекономіки

2 хв читання

Російські атаки на об’єкти критичної інфраструктури у жовтні погіршили падіння ВВП до рівня 39% до жовтня минулого року, що гірше, ніж показники, які були у вересні – серпні, – 35%, повідомила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко американським ЗМІ.  

Ключові факти

  • За її словами, загалом економіка України навіть за нових складних умов продемонструвала непогані адаптаційні здібності та гнучкість. 
  • «За підсумками девʼяти місяців ми оцінюємо падіння ВВП на рівні близько 30%. Однак у разі продовження атак, а як наслідок – відключень, ВВП може впасти нижче», – заявила Свириденко.
  • Міністерка економіки зазначила, що український уряд розумів можливий задум Росії залишити українців без світла та тепла взимку, тому активно готувався до подолання наслідків російських атак. Вона додала, що енергетики повертають людям світло з рекордною швидкістю, а споживачі зменшують споживання електроенергії.
  • Свириденко також наголосила на важливості продовження надання допомоги Україні, зокрема для підтримання економіки. За словами віцепрем’єрки, Україна розраховує на зміцнення двосторонніх торговельних відносин зі США, включення до інвестиційного страхування, а також подальші поставки зброї. 

Контекст

З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Росія завдала ударів по низці теплових електростанцій України. Окупанти завдали збитків на мільярди доларів унаслідок атак з 10 жовтня, але не всі обʼєкти повністю припинили роботу, заявив Галущенко. Він додав, що імпорт електроенергії може бути одним із варіантів виходу України з кризи, і деякі трейдери вже почали переговори з постачальниками.

Європейська комісія закликала країни та компанії Європейського союзу пожертвувати більше грошей та обладнання для підтримки енергетичного сектора України, третину якого було знищено російськими ракетами й ударами безпілотників. Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов заявляв, що Україні потрібно €4 млрд для проходження зими та опалювального сезону, а також обладнання для водо- та енергопостачання.

Реальний ВВП України до кінця 2022 року може впасти через вторгнення Росії на 35–40%, про це раніше повідомила Свириденко.

Економіка України у 2023 році продемонструє скромне відновлення на рівні 4% за умови, що воєнна ситуація істотно не зміниться. Про це йдеться в макропрогнозі інвесткомпанії ICU

Наприкінці серпня Свириденко повідомила в інтерв’ю Reuters, що економіка України має стабілізуватися протягом наступного року та може зрости на 15,5% залежно від перебігу війни, яку розвʼязала Росія.

Європейський банк реконструкції та розвитку, як і раніше, очікує, що економіка України скоротиться на 30% цього року, проте на 2023-й він погіршив прогноз її зростання з 25% до 8%, ідеться у звіті банку.

Нацбанк за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України у 2022 році на 33,4%, зростання на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні