Категорія
Новини
Дата

Мінфін запропонував змінити роботу системи блокування податкових накладних

1 хв читання

Міністерство фінансів, Державна податкова служба, представниками бізнесу та експерти на тлі проблем з реєстрацією податкових накладних напрацьовали пропозиції для вдосконалення роботи система моніторингу критеріїв оцінки ризиків (СМКОР), йдеться у повідомленні міністерства. Ініціатори змін вважають, що це дозволить стабілізувати ситуацію. Що пропонується?

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Подовження операційного дня, який припадає на граничний строк реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, з 0:00 до 24:00.
  • Розширення ознаки безумовної реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування, зокрема, виключено з моніторингу: податкові накладні, в яких обсяг постачання не перевищує 5000 грн; розрахунки коригування, в яких абсолютне значення суми коригування на зменшення/збільшення суми компенсації не перевищує 5000 грн. Водночас, обсяг операцій у поточному місяці за такими податковими накладними / розрахунками коригування, не перевищує 500 000 грн.
  • Надано можливість повторного подання платником інформації та копій документів на розгляд комісії регіонального рівня у разі прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.
  • Запроваджується довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості. Коди визначатимуться ДПС та будуть розміщуватися на офіційному веб-сайті ДПС.
  • Критерії ризиковості стосовно неподання декларацій з ПДВ та неподання фінзвітності застосовуватимуться з урахуванням можливості/неможливості подання такої звітності в умовах воєнного стану (пп. 69.1 п. 69 Податкового кодексу України).
  • Пом’якшення критеріїв ризиковості здійснення операцій: доповнення коефіцієнта націнки 1,5 у формулу визначення залишку товару, в межах якого можна реєструвати розрахунок коригування на зменшення суми податкових зобов’язань; не вважатиметься ризиковою операція, за якою складено розрахунок коригування за операціями з постачання електричної енергії, природного газу, теплової енергії.
  • Показники, за якими визначається позитивна податкова історія, визначено для платників податку, які перебувають на спрощеній системі оподаткування четвертої групи єдиного податку (сільськогосподарські підприємства).
  • Запровадження разової автоматичної реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування, що були зупинені у період з 14 жовтня 2022 року до дати набрання чинності запропонованими змінами до постанови №1165.

Контекст

12 жовтня Кабмін прийняв постанову №1154, яка зробила більш жорстким підхід податкової до блокування податкових накладних. 

У результаті рішення Мінфіну було з 14 жовтня було заблоковано понад 1 млн податкових накладних. 

Масові скарги на зміни надходили до Спілки українських підприємців (СУП) та Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), а також до Ради бізнес-омбуцмена. 

Врегулювати ситуацію з блокуванням податкових накладних у ДПС обіцяють до кінця цього місяця. «Більше половини поданих таблиць даних платників податку податковою враховано, а відсоток зупинених податкових накладних станом на сьогодні знизився до 1,2%», – зазначив заступник голови ДПС Сокур.

Причиною введення більш жорстких критеріїв до перевірки податкових накладних стали численні маніпулювання з ризиковими товарами з боку певних підприємців, повідомили у Мінфіні на запит Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд