Категорія
Новини
Дата

У порту Маріуполя залишилося металу та чавуну на $170 млн. Окупанти намагаються його вивезти

Російські окупанти планують вивозити метал та зерно, які залишилися на території порту в Маріуполі. Для цього ворог намагається частково відновити роботу порту, повідомив директор ДП «Маріупольський морський торговельний порт» Ігор Барський у коментарі ЕП.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На 23 лютого на території порту знаходилося близько 200 000 т металу та чавуну, вартість яких сягає $170 млн. Зерна було 3400 т на складах і ще 9000 т на судні під іноземним прапором біля одного з причалів.
  • Наразі окупанти розблокували старі ворота порту. Проте російські судна не можуть зайти в порт доти, поки не буде розчищено акваторію порту від затонулого морського транспорту. За словами Барського, окупанти можуть розчистити три-чотири причали з 18. 
  • Ворогу потрібна електроенергія, щоб мати можливість використовувати портові крани, зазначив Барський. Натомість портова підстанція пошкоджена, а її відновлення є складним процесом, який займає чимало часу.
  • Завантажити свої судна українським майном загарбникам поки що не вдасться. Але в порту є один непошкоджений автономний плавучий кран, який працює на дизельному пальному. Саме його можуть залучати, аби вивозити крадений український метал. Зараз російські загарбники ремонтують важкі навантажувачі, які для цього потрібні, повідомив директор порту.

Контекст

Маріупольський морський торговельний порт до 2014 року входив до трійки найбільших – перевалював близько 15 млн т вантажів на рік. Після початку війни на Донбасі 2014-го показники впали втричі. До повномасштабної війни порт підійшов з оборотом близько 7 млн т.

У порту в Маріуполі залишилося шість суден під іноземним прапором, які досі там заблоковані, деякі вже не зможуть його залишити без відповідного ремонту силами судноремонтного заводу. Проте сам судноремонтний маріупольський завод також практично зруйнований, заявляв раніше Барський.

Росіяни вже вивезли кілька сотень тисяч тонн зернових із Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей, заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький. За його даними, на цих територіях до початку війни зберігалося 1,5 млн т зернових. «Росіяни використовують тактику початку ХХ століття з крадіжкою зерна та вивезенням його з України», – сказав він. Орієнтовна ринкова вартість 1,5 млн т – мінімум на $300 млн.

Аграрії з тимчасово окупованих регіонів повідомляють про випадки, коли окупанти крадуть їхнє майно та запаси або змушують продавати врожай за безцінь. Мешканці міст відчувають суттєве подорожчання продуктів у магазинах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні