Категорія
Новини
Дата

У Придністровʼї оголосили «червоний» рівень небезпеки через вибухи. Масові святкування на 9 Травня скасовано

У селищі Маяк молдовського сепаратистського регіону Придністровʼя підірвано дві радіоантени, які ретранслювали російське радіо. До цього повідомлялося про вибухи в будівлі «міністерства держбезпеки». Фактичне керівництво регіону скасувало масові святкування на 9 Травня і на 15 днів запровадить «червоний» рівень терористичної небезпеки, повідомляють місцеві ЗМІ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • 26 квітня у селищі Маяк Григоріопольського району пролунали два вибухи: перший о 06:40, другий о 07:05. З ладу були виведені дві найпотужніші антени, які ретранслювали російське радіо. Придністровський радіотелецентр належить ФДУП «Російська телевізійна та радіомовна мережа».
  • 25 квітня серія вибухів сталася у будівлі «міністерства держбезпеки». У так званому міністерстві заявили, що «за попередніми даними, постріли були зроблені з РПГ», ніхто не постраждав. Будівлі було завдано збитків.
  • Крім того, повідомлялося про атаку на військову частину в районі села Паркани.
  • Через серію вибухів керівництво сепаратистів вирішило на 15 днів запровадити «червоний» рівень терористичної небезпеки. Там вважають небезпечним за існуючих обставин масове скупчення громадян.
  • Президентка Молдови Майя Санду скликала Вищу раду безпеки країни через вибухи в регіоні. Служба інформації та безпеки Молдови заявила, що слідкує за розвитком ситуації у Придністровʼї, і закликала громадян зберігати спокій.
  • Після повідомлень про вибухи у невизнаному Придністров’ї на виїзд на підконтрольну молдовському уряду територію утворились автомобільні черги, пише ЄП. Придністровська пропаганда, втім, причиною назвала повернення людей додому після великодніх свят.

Контекст

У сепаратистському регіоні Молови мешкають близько 460 000 осіб, майже половина з них мають російське громадянство. З 1992 року в регіоні перебуває російський «миротворчий контингент».

На початку березня фактична влада Придністров’я закликала Молдову визнати їхню «незалежність» і підписати міждержавний договір на тлі подання молдавським керівництвом заявки на вступ до ЄС.

Генштаб ЗСУ раніше припускав, що РФ може залучити до війни з Україною військовослужбовців із сепаратистського регіону Придністровʼя.

22 квітня представники російського командування заявили, що в рамках «другої фази» війни проти України планується встановити контроль над півднем України, щоб забезпечити вихід у Придністровʼя.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні