Категорія
Світ
Дата

Дві петиції та кредит від Трампа. У США відкривається вікно можливостей для допомоги Україні. Які варіанти є у Конгресі?

Джо Байден, Майк Джонсон, допомога США /Getty Images

Президент США Джо Байден потискає руку спікеру Палати представників Майку Джонсону перед засіданням Конгресу в залі Палати представників, 7 березня 2024 року у Вашингтоні, округ Колумбія. Фото Getty Images

Допомогу Україні від США не можуть затвердити вже понад п’ять місяців. Зараз Конгрес наближається до нового вікна можливостей для розгляду українського питання. Які варіанти є на Капітолійському пагорбі та чому допомога в кредит може стати хай і не оптимальним, але чи не єдиним рішенням?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У Конгресі США скоро може відкритися нове вікно можливостей для розгляду допомоги Україні. 19 березня Білий дім заявив, що домовився з конгресменами про голосування за федеральний бюджет на 2024 рік. Лише після його схвалення спікер Палати представників Майк Джонсон допускав розгляд допомоги Україні.

Проблеми з бюджетом тягнулися з вересня минулого року. Конгресмени кілька разів ухвалювали короткостроковий тимчасовий документ, щоб уникнути закриття урядових установ. Найбільші суперечки виникали через фінансування Міністерства внутрішньої безпеки, яке опікується міграцією на південному кордоні США, зазначає «Голос Америки».

Тепер Конгрес має до кінця тижня розглянути та схвалити повноцінний бюджет, що діятиме до вересня. Коли конгресмени перейдуть до допомоги Україні і що саме можуть прийняти?

Швидко або не дуже

Палата представників працюватиме до кінця цього тижня. Потім матиме чергову перерву і повернеться до роботи лише 9 квітня. Через це для України є декілька варіантів.

  • У найкращому випадку Палата швидко схвалює бюджет і одразу ж цього тижня переходить до розгляду українського питання. До цього закликають деякі конгресмени.
  • Якщо цього тижня Палата займатиметься лише бюджетом, то до питання допомоги Україні може повернутися лише 9 квітня – після завершення перерви.
  • За найгіршого сценарія бюджетне питання провалюється й затягується на невизначений час.

Раціональніше очікувати розгляду в квітні, каже голова Інституту американістики Владислав Фарапонов. «Судячи з попередніх заяв Джонсона, йому хотілося б ще часу для дискусій», – пояснює Фарапонов.

Квітень буде наступним періодом сесії, коли Конгрес матиме можливість зосередитися на допомозі Україні, вважає Скот Каллінейн, науковий співробітник американського National Security Institute та директор з урядових справ в Razom for Ukraine.

«Це не буде останньою можливістю. Але очевидно, що тиск на Конгрес зростає, щоб він щось ухвалив», – додає він.

Які саме варіанти допомоги Україні від США можуть розглядати?

Пакет Сенату 

Сенат США ще 13 лютого проголосував за проєкт закону з пакетом допомоги іноземним партнерам на $95 млрд. Він передбачає $61 млрд Україні на військову, економічну та гуманітарну допомогу. А також гроші Ізраїлю і партнерам США в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Проєкт Сенату по суті є урізаною версією першочергового проєкту, що був представлений 4 лютого. З нього прибрали всі положення, що стосувалися кордону з Мексикою, перш ніж ухвалити.

Але щоб проєкт став законом, його має ухвалити Палата представників Конгресу та підписати президент США Джо Байден. Проблема – спікер Джонсон не вносить його на голосування. Її можна обійти, зокрема через discharge petitions.

Президент США Джо Байден /Getty Images

Президент США Джо Байден Фото Getty Images

Дві discharge petitions

Discharge petition – це спосіб винести законопроєкт на голосування без згоди спікера. Для цього потрібно зібрати більшість підписів членів Палати – 218 з 245. Це – рідкісний інструмент для американської політики, який рідко призводить до успіху. 

Наразі є два треки з discharge petition стосовно України.

  • Демократична петиція. Її очолив демократ-конгресмен Джеймс Макговерн. Суть петиції – винести на голосування в обхід спікера законопроєкт, який уже прийняв Сенат.

Наразі вона має 185 підписів. 169 із них були зроблені 12 березня, у перший день збору. Відтоді темпи підписання сповільнилися, а назбирати 218 буде складно з двох причин.

По-перше, її навряд чи підпишуть всі 213 демократів Палати. Ліве прогресистське крило партії не підтримує законопроєкт Сенату, оскільки виступає за права палестинського народу та не підтримує допомогу Ізраїлю.

У такій ситуації можуть знадобитись підписи десятків республіканців. Навряд чи їх вдасться зібрати, вважає Фарапонов. Посада спікера є подвійною та ще означає лідера республіканців у Палаті представників. Просувати законопроєкт в обхід лідера є проявом партійної недисциплінованості. «Це нетрадиційно для американської політики», – додає Фарапонов.

  • Двопартійна петиція. Її ідеологом є республіканець Браян Фіцпатрік, який нещодавно відвідав Львів із двопартійною делегацією конгресу.

Ця петиція передбачає зміни до проєкту Сенату: залишити Україні лише військову допомогу на $47 млрд, але прибрати макрофінансову. Це розумний крок, оскільки частина республіканців виступає виключно за військову підтримку України, пояснює Олександр Краєв, голова програми «Північна Америка» в «Українській призмі».

Але відсутність фінансової допомоги – небажаний сценарій для українського уряду, який шукає способи покрити дефіцит бюджету на 2024 рік. Критичними є і безпекова, і макродопомога від США, казала Forbes Ukraine перша віцепремʼєрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Ініціатива Фіцпатріка поки що отримала лише 15 підписів. 

Наразі обидві петиції не мають достатньої підтримки, констатує Скот Каллінейн. Переважна більшість конгресменів виступають за підтримку Україні, але не мають єдиної думки щодо процедури та положень пакета. «Це частково пояснює, чому підтримка України не перетворюється на ухвалення якогось закону», – пояснює він.

Джо Байден, Майк Джонсон /Getty Images

Президент США Джо Байден і спікер Палати представників Майк Джонсон ідуть східними сходами Палати представників у Капітолії США, 15 березня 2023 року у Вашингтоні, округ Колумбія. Фото Getty Images

Кредитний проєкт Джонсона, Маккола, Грема. І Трампа

Спікер Палати Майк Джонсон оголосив колегам, що може запропонувати свій законопроєкт, за даними The Hill. На відміну від проєкту Сенату, він може розділити допомогу на частини: окремо – Україні, Ізраїлю, Індо-Тихоокеанському регіону

Ймовірно, Джонсон працюватиме над проєктом разом із республіканцем і головою комітету із закордонних справ Майком Макколом та головами інших комітетів, каже Каллінейн. Адже Маккол раніше теж заявляв, що хоче представити свої напрацювання.

«Вони спробують написати один законопроєкт, який відображатиме позицію республіканців у Палаті представників», – пояснює він.

Цифри та деталі потенційного законопроєкту Джонсона поки що невідомі. Неясно, чи міститиме він фінансову підтримку, чи лише мілітарну. Але головною відмінністю може стати надання Україні допомоги на умовах кредиту або ленд-лізу.

Джонсон – не єдиний республіканець, який просуває цю ідею. Ще місяць тому про це заявив Дональд Трамп, експрезидент та найімовірніший кандидат від Республіканської партії на виборах-2024. 

«Дайте їм гроші в кредит, – казав Трамп. – Якщо вони зможуть це зробити, вони нам повернуть. Якщо вони не зможуть, вони не зобовʼязані нам їх повертати».

18 березня ідею кредиту привіз уже до Києва нині близький до Трампа сенатор-республіканець Ліндсі Грем. Він назвав «кроком вперед» підтримку ініціативи з боку Трампа. «Думаю, ідея з кредитом буде досить популярною не лише серед республіканців, але й серед демократів», – вважає сенатор.

Ідея допомоги у кредит може мати більше політичних шансів у США, пояснює Фарапонов. Такий варіант можуть підтримати й виборці Трампа, і республіканці в цілому. «Це ключовий сценарій, за який хапаються всі, – додає Краєв. – Як за компроміс, який може спрацювати».

Кредит – це краще, ніж нічого. Але ідея має кілька нюансів, кажуть опитані Forbes політичні аналітики.

  • Збільшення боргового навантаження на Україну.
  • Ідею не підтримує адміністрація президента США Джо Байдена.
  • Створення прецеденту, після якого всю допомогу Україні будуть надавати в кредит.
  • Для прийняття в Палаті можуть знадобитися голоси демократів, які необов’язково будуть.
  • Ризик, що законопроєкт не схвалить Сенат. Спікер Палати представників раніше відкинув проєкт Сенату на $95 млрд. Сенат може відповісти дзеркально, пояснює Краєв. «Почнеться протистояння, яка палата є важливішою та має бути ініціатором», – пояснює він.

Ще однією новацією може стати REPO Act, повідомив без деталей Джонсон. Це законопроєкт, який дозволить використовувати активи російських олігархів для часткової оплати допомоги Україні.

Ця ідея поки що недеталізована. Але вона означає відхід від базового сценарію для України, каже Краєв. «Базовим був сценарій: допомога на безплатній основі, а російські активи – на відбудову», – пояснює він.

Зусилля з надання допомоги Україні тривають занадто довго, тому конгресмени висувають широкий спектр ідей, каже Каллінейн. «Сподіваючись, що щось приверне увагу і допоможе зрушити справу з мертвої точки», – підсумовує він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні