Категорія
Новини
Дата

У Росії готуються до зменшення обсягів виробництва та масового виїзду IT-фахівців за кордон через санкції – Bloomberg

У звіті для російського уряду чиновники та економісти попереджають про глибоку та тривалу рецесію в країні внаслідок американських та європейських санкцій через вторгнення в Україну, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Документ, із яким познайомилося агентство, був представлений на закритій зустрічі високопосадовців РФ 30 серпня. Його готували багато місяців, щоб оцінити справжній вплив економічної ізоляції Росії.
  • Два з трьох представлених у звіті сценаріїв показують, що наступного року спад прискориться, а економіка повернеться на довоєнний рівень лише наприкінці десятиліття чи пізніше. 
  • «Інерційний» сценарій передбачає, що наступного року економіка впаде на 8,3% нижче за рівень 2021 року, тоді як «стресовий» сценарій встановлює мінімум у 2024 році, на 11,9% нижче за рівень минулого року.
  • Усі сценарії передбачають посилення тиску санкцій, до яких, мабуть, приєднаються дедалі більше країн.
  • Крім самих обмежень, що охоплюють близько чверті імпорту та експорту, у звіті докладно описується, як Росія зараз стикається з «блокадою», яка «зачепила практично всі види транспорту», ​​що ще більше обмежило економіку країни. Технологічні та фінансові обмеження також діють. Згідно зі звітом, до 200 000 ІТ-фахівців можуть покинути країну до 2025 року, що є першим офіційним прогнозом зростання «відтоку мізків».
  • Протягом наступного року або двох, попереджають автори звіту, відбудеться «зниження обсягів виробництва в низці орієнтованих на експорт секторів» – від нафти та газу до металів, хімікатів та виробів із дерева. Ці сектори перестануть бути драйверами економіки.
  • Відповідно до звіту, повне припинення постачання газу до Європи, головний експортний ринок Росії, може коштувати 400 млрд рублів ($6,6 млрд) на рік у вигляді недоотриманих податкових надходжень. Повністю компенсувати втрачені продажі новими експортними ринками не вдасться навіть у середньостроковій перспективі.
  • Плани Європи щодо припинення імпорту російських нафтопродуктів (торік на них припадало близько 55% експорту) можуть призвести до різкого скорочення виробництва, внаслідок чого на внутрішньому ринку також не буде палива.
  • На секторальній основі у звіті докладно описується широта удару внаслідок санкцій. Зокрема, у сільському господарстві 99% виробництва птиці та 30% продукції молочної худоби залежить від імпорту, в авіації 95% пасажиропотоку перевозиться на літаках іноземного виробництва, у машинобудуванні лише 30% верстатів російського виробництва, а місцева промисловість не в змозі задовольнити зростаючий попит, у фармацевтиці близько 80% внутрішнього виробництва залежить від імпортної сировини, а у сфері зв’язку та ІТ обмеження на SIM-карти можуть призвести до того, що до 2025 року в Росії їх не вистачить, а її телекомунікаційний сектор може відставати від світових лідерів на п’ять років у 2022 році.

 Контекст

Російські банки втратили 1,5 трлн рублів ($25 млрд) у першій половині року після того, як Захід ввів санкції у звʼязку з вторгненням в Україну, фактично відрізавши країну від значної частини світової фінансової системи, пише Financial Times із посиланням на інтервʼю заступника голови Центробанку Росії Дмитра Туліна російському РБК.

1 вересня стало відомо, що Росія розглядає план купівлі цього року $70 млрд у юанях та інших «дружніх» валютах, щоб уповільнити зростання рубля, перш ніж перейти до більш довгострокової стратегії продажу своїх активів у китайській валюті для фінансування інвестицій.

План отримав початкову підтримку на спеціальній «стратегічній» нараді за участю вищих посадових осіб уряду та центрального банку 30 серпня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні