Категорія
Новини
Дата

У російських ракетах 81% іноземних компонентів вироблені у США – група Єрмака-Макфола

Більшість електронної компонентної бази іноземного виробництва, які використовує Росія для виробництва ракет, походять із США, пише LIGA.net із посиланням на розпорядження санкційної групи Єрмака-Макфола.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Більшість із іноземних електронних компонентів, які використовуються у російських ракетах, вироблені у США (81%), у Швейцарії (8%) і по 3,5% – у Німеччині та Японії.
  • Згідно з розпорядженням, щонайменше 53 типи електронної компонентної бази (мікросхеми, чипи) – іноземного виробництва. Йдеться про компоненти таких компаній, як STMicroelectronics (Швейцарія), Vicor (США), XILINX (США), Intel Corporation (США), Texas Instruments (США), ZILOG (США), Maxim Integrated (США) та Cypress Semiconductor (США).
  • Зокрема для виробництва крилатих ракет морського базування 3М-14 «Калібр» Росія використовує щонайменше 45 іноземних компонентів. 
  • Балістичні ракети 9М723 та крилаті ракети 9М728/9М729 зі складу комплексу «Іскандер» оснащуються як мінімум 15 та 32 типами іноземних електронних компонентів відповідно. У складі аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинжал» використовується щонайменше 48 іноземних компонентів.
  • У російській ракеті «Торнадо-С» виявили чип, виготовлений американською компанією Intel, повідомили у ГУР.

Контекст

У ніч на 13 червня Росія завдала чергових ударів по Україні, застосувавши 14 крилатих ракет Х-101/555, з яких 10 знищено протиповітряною обороною, повідомляє Генеральний штаб. 

У Кривому Розі було влучання в пʼятиповерховий будинок. Голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що по Кривому Рогу росіяни вдарили ракетою Х-101, яка, за попередньою оцінкою, випущена РФ у квітні 2023 року. «Близько 50-ти компонентів у цій ракеті – переважно мікроелектроніка – вироблені в країнах вільного світу та різними шляхами поставлені в РФ», – написав він.

Єрмак додав, що Росія користується недоліками санкцій і обходить їх за допомогою посередників, зокрема третіх країн. Він зазначив, що Україна працює з партнерами над посиленням санкцій та експортного контролю, щоб позбавити росіян можливості отримувати іноземні деталі для виробництва озброєнь.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні