Категорія
Новини
Дата

Британська компанія поставила до Росії електроніку на $1,2 млрд попри обмеження на експорт – FT

Британський бізнес, зареєстрований у будинку в передмісті Лондона, ймовірно, організував продаж до Росії електроніки на суму близько $1,2 млрд після повномасштабного вторгнення в Україну, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія Mykines Corporation LLP фігурує в російських реєстрах як відправник партії, якс включала напівпровідники, сервери, ноутбуки, компʼютерні компоненти, телекомунікаційне мережеве обладнання та побутову електроніку. 
  • У записах перераховані бренди, починаючи від Huawei та H3C і закінчуючи Intel, AMD, Apple та Samsung.
Британська компанія поставила до Росії електроніку на $1,2 млрд попри обмеження на експорт – FT /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

Британська компанія поставила до Росії електроніку на $1,2 млрд попри обмеження на експорт – FT /Фото 2

Інфографіка: Financial Times

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Згідно з цими митними документами, товари на суму не менше $982 млн, зазначені як відправлені Mykines, підлягають обмеженням на експорт британськими компаніями або приватними особами до Росії. 
  • Продаж цих товарів до Росії без дозволу влади Великої Британії може бути порушенням її санкцій, навіть незважаючи на те, що товари, що відправляються Mykines, надходили до Росії з інших країн – переважно з Китаю.
  • Ці висновки ставлять під сумнів ефективність обмежень РФ стсовно критично важливих технологій, що використовуються військово-промисловим комплексом країни.
  • Хоча більшість експорту Mykines – це товари споживання, вони також включають великий обсяг високопродуктивних мікросхем, телекомунікаційного обладнання та серверів, які можуть підтримувати російську інфраструктуру.
  • Представник уряду Великої Британії заявив: «Усі підприємства, зареєстровані у Великій Британії, за законом зобовʼязані дотримуватися режиму санкцій щодо Росії. Ми дуже серйозно ставимося до потенційних порушень, але не обговорюємо деталі того, як ми застосовуємо торгові санкції у конкретних випадках».

Контекст

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. Вартість імпорту чипів зросла з $1,8 млрд за січень–вересень 2021-го до $2,45 млрд за той же період минулого року. Також РФ імпортувала безпілотники та комплектуючі.

Також США стежать за спробами Росії ухилитися від санкцій через країни Центральної Азії, заявив Блінкен під час візиту до Казахстану, наголосивши на стурбованості тим, що Росія отримує мікрочипи та інші технології за рахунок імпорту від своїх країн-сусідів, пише Bloomberg

Раніше російські компанії завалили казахстанських партнерів новими проханнями допомогти їм обійти західні санкції та імпортувати вкрай необхідні товари, пише Reuters із посиланням на джерела. Два інформатори повʼязали підвищений інтерес Росії з планами Туреччини щодо боротьби з транзитом підсанкційних товарів. За словами джерел, у росіян дуже довгий список покупок, який включає промислове обладнання, залізничні підшипники, передову електроніку, радіообладнання, турбіни, деталі літаків, сировину та навіть матеріали для банківських карток. Деякі російські фірми прагнули встановити довгострокові партнерські відносини для обходу санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні