Категорія
Новини
Дата

У Сенаті США вимагають розслідувати відмову Ілона Маска допомогти ЗСУ атакувати російський флот у Криму

Конгрес США повинен розслідувати діяльність компанії SpaceX через те, що її гендиректор Ілон Маск не дозволив українським військам використовувати мережу Starlink у районі Криму для атаки російського військового флоту. Про це заявила сенатор-демократ, член комітету збройних сил Елізабет Воррен, пише Bloomberg

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Конгрес має розслідувати, що тут сталося, і чи є у нас адекватні інструменти, щоб гарантувати, що зовнішня політика проводиться урядом, а не одним мільярдером», – сказала вона на засіданні сенату.
  • Воррен закликала Пентагон вивчити контракти зі SpaceX. У цьому її підтримав голова Комітету, сенатор-демократ Джек Рід. Він також висловив стурбованість щодо цього питання. За словами Ріда, зазвичай супутники контролюють уряди, а рішення щодо їхньої роботи приймають президенти.
  • Очікується, що Ілон Маск разом з іншими керівниками великих технологічних компаній 13 вересня візьме участь у закритих слуханнях у сенаті, повідомило агентство.

Контекст

У 2022 році Ілон Маск завадив українським військовим атакувати підводними дронами російський флот, повідомив раніше CNN із посиланням на уривок із нової біографії Маска авторства Волтера Айзексона.

Як пише біограф, коли українські підводні безпілотники з вибухівкою наблизилися до російських кораблів, то «втратили звʼязок, та їх викинуло на берег, вони не завдали шкоди». 

Таке рішення Маск прийняв через побоювання удару Росії у відповідь із використанням ядерної зброї, пише Айзексон. Він стверджує, що ці побоювання в мільярдера виникли після розмови «з високопоставленими російськими чиновниками».

CNN зазначає, що Айзексон пише у книзі про «екзистенційний страх» Маска розвʼязати ще більш масштабну війну. 

Сам мільярдер спростував повідомлення про те, що він обмежив роботу супутникового звʼязку Starlink. Маск пояснив, що окуповані Росією регіони не були активовані, відповідно, компанія SpaceX нічого не деактивувала. Водночас Маск підтвердив інформацію, що отримав екстрений запит від України зробити це, але відмовився.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні