Категорія
Новини
Дата

У Сенаті США вивчають відмову Маска допомогти Україні із використанням Starlink у Криму

2 хв читання

У звітах про використання систем Starlink Сенат США виявив «серйозні проблеми відповідності щодо національної безпеки», тож комітет вже займається цим питанням, повідомив голова комітету Сенату Джек Рід, пише Bloomberg. Напередодні стало відомо, що торік Ілон Маск завадив українським військовим атакувати підводними дронами російський флот.

Ключові факти

  • «Комітет активно вивчає це питання з усіх боків», – сказав Рід.
  • SpaceX Маска є великим американським підрядником, який запускає шпигунські супутники для Міністерства оборони і управляє мережею Starlink.
  • За словами очільника, комітет розгляне ширший супутниковий ринок, державні контракти та «величезну роль, яку Маск та його компанія відіграли тут».
  • «Ні Ілон Маск, ні якийсь приватний громадянин не може мати останнього слова, коли йдеться про національну безпеку США», – сказав Рід.
  • Інші сенатори-демократи в комітеті, у тому числі Джин Шахін з та Елізабет Воррен, зажадали від Міністерства оборони відповідей на запитання, чому саме Маск, а не урядовець США, вирішує, коли Україна може використовувати супутникову мережу.
  • Шахін і Воррен планують направити листа міністру оборони Ллойду Остіну з проханням надати детальну інформацію про роботу Starlink Маска в Україні, повідомив помічник Конгресу на умовах анонімності. За словами помічника, комітет поки не розпочинає офіційного розслідування, а скоріше збирає інформацію.
  • Шахін розповіла у короткому інтервʼю, що під час секретних брифінгів вона ставила питання чиновникам адміністрації щодо контролю над використанням Starlink в Україні та не отримала відповідей.

Контекст

У 2022 році Ілон Маск завадив українським військовим атакувати підводними дронами російський флот, повідомив раніше CNN із посиланням на уривок із нової біографії Маска авторства Волтера Айзексона.

Як пише біограф, коли українські підводні безпілотники із вибухівкою наблизилися до російських кораблів, то «втратили звʼязок та їх викинуло на берег, вони не завдали шкоди». 

Раніше цього тижня Маск заявив у подкасті All-In , що він би продовжив Starlink для українців у Криму, якби президент Джо Байден наказав йому зробити це, але такої директиви не було. Маск сказав, що Starlink був відключений через санкції США щодо Росії.

На момент запиту України минулого року Маск не отримував жодного американського фінансування для операцій Starlink в Україні, хоча зараз воно підтримується за рахунок коштів Пентагону.

У Конгресі США закликали розслідувати діяльність компанії SpaceX через те, що її гендиректор не дозволив українським військам використовувати мережу Starlink у районі Криму для атаки на російський військовий флот.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні