Категорія
Новини
Дата

Ілон Маск передав повний контроль над частиною Starlink військовим США – WP

Ілон Маск передав контроль над певною кількістю систем Starlink американським військовим, повідомив біограф американського мільярдера Волтер Айзексон The Washington Post. Напередодні стало відомо, що минулого року Маск обмежив ЗСУ доступ до Starlink, щоб зірвати атаку на флот РФ у Криму.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Айзексон повідомив, що Маск під час ситуації навколо відключення Starlink у Криму заявив, що не розуміє, «чому бере участь у цій війні». 
  • «Я, ви знаєте, створив Starlink, щоб люди могли розслаблятися, дивитися фільми Netflix та грати у відеоігри. Я не хотів створювати щось, що могло б спричинити ядерну війну», – цитує Маска його біограф.
  • Айзексон стверджує, що запитав у мільярдера чи розмовляв той із радником національної безпеки Джейком Салліваном чи генералом Марком Міллі. 
  • «І це він зробив. Він розмовляв з ними і сказав: «Якщо вони наказують мені щось зробити, я б це зробив, якби отримав вказівку», – повідомив він. 
  • За словами біографа, Маск вирішив передати повний контроль над певною кількістю обладнання Starlink і послугами військовим США, щоб більше не контролювати геозони та умови використання.

Контекст

У 2022 році Ілон Маск завадив українським військовим атакувати підводними дронами російський флот, повідомив раніше CNN із посиланням на уривок із нової біографії Маска авторства Волтера Айзексона.

Як пише біограф, коли українські підводні безпілотники з вибухівкою наблизилися до російських кораблів, то «втратили звʼязок і їх викинуло на берег, вони не завдали шкоди». Таке рішення Маск прийняв через побоювання удару Росії у відповідь із використанням ядерної зброї, пише Айзексон. Він стверджує, що ці побоювання в мільярдера виникли після розмови «з високопоставленими російськими чиновниками».

Сам мільярдер спростував повідомлення про те, що він обмежив роботу супутникового звʼязку Starlink. Маск пояснив, що окуповані Росією регіони не були активовані, відповідно, компанія SpaceX нічого не деактивувала. Водночас Маск підтвердив інформацію, що отримав екстрений запит від України зробити це, але відмовився.

У Конгресі США закликають розслідувати діяльність компанії SpaceX через те, що її гендиректор не дозволив українським військам використовувати мережу Starlink у районі Криму для атаки на російський військовий флот.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні