Категорія
Новини
Дата

США наймають нових прокурорів для розслідування порушень санкцій проти РФ – WSJ

2 хв читання

Адміністрація США Джо Байдена розширює штат федеральних агентів, які розслідують порушення санкцій та експортного контролю щодо Росії, пише The Wall Street Journal, оскільки США прагнуть закрити лазівки в економічних обмеженнях Заходу.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами помічника генерального прокурора Метта Олсена, цей крок Міністерства юстиції додасть 25 нових прокурорів до його відділу контррозвідки та контролю за експортом. Рішення є частиною поточних зусиль щодо забезпечення того, щоб компанії та інші треті сторони не допомагали Росії ухилятися від санкцій США.
  • Олсен заявив, нові прокурори працюватимуть із корпораціями для розслідування випадків ухилення від санкцій та експортного контролю, а також порушуватимуть кримінальні справи проти компаній, коли вони вчиняють порушення. За словами чиновників, деяких із додаткових прокурорів найнято заново, а деякі перерозподіляються з інших відділів.
  • Найм співробітників, яке вже розпочався, йде за створенням у лютому цільової групи, що займається забезпеченням дотримання експортного контролю — правил, покликаних не допустити попадання чутливих технологій до рук іноземних противників.
  • Американські держоргани все активніше співпрацюють щодо забезпечення максимального впливу санкцій та заходів експортного контролю, введених щодо Росії та інших противників, таких як Китай та Іран, заявили офіційні особи на конференції Американської асоціації юристів.
  • США та їхні західні союзники минулого року запровадили декілька пакетів міжнародних торгових та фінансових обмежень щодо Росії, прагнучи змусити Кремль вивести свої війська з України. За словами представників адміністрації, у відповідь Москва найняла державні та приватні компанії з таких країн, як Іран, Китай та Туреччина, щоб уникнути економічної блокади.
  • Спроби Росії ухилитися від санкцій змусили Захід припинити фінансування та імпорт таких чутливих товарів, як компʼютерні чипи та радіолокаційне обладнання, які все ще надходять до країни. За словами офіційних осіб, без серйозного посилення блокади президент Росії Володимир Путін зможе зберегти свою владу та продовжити війну.

Контекст

Значне зростання торгівлі з країнами, що є сусідами з Росією, викликає питання щодо того, чи потрапляли продукти, на які поширюються санкції, до країни через «чорний хід», заявив Financial Times нещодавно призначений уповноважений ЄС із санкцій Девід ОʼСалліван. Торгівля ЄС із країнами, включаючи Центральну Азію та Кавказ, підскочила зі збільшенням їхніх продажів до Москви.

Однією з можливих причин зміни структури торгівлі є те, що західні компанії добровільно відмовляються від прямих продажів до Росії, навіть якщо товари не підпадають під санкції. Однак Беата Яворчик, головний економіст ЄБРР, заявила, що також збільшилися потоки товарів, які можуть «потенційно» підпадати під санкції. Деякі імпортні товари можуть мати подвійне призначення. Через кілька місяців після початку війни українська армія почала повідомляти, що деякі мікросхеми, виявлені у захопленій російській військовій техніці, перероблені з мікросхем із побутових приладів. 

США стежать за спробами Росії ухилитися від санкцій через країни Центральної Азії, заявив держсекретар Ентоні Блінкен під час візиту до Казахстану, наголосивши на стурбованості тим, що Росія отримує мікрочипи та інші технології за рахунок імпорту від своїх країн-сусідів, пише Bloomberg

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні