Російські мільярдери за рік війни втратили $67 млрд статків – Bloomberg
Категорія
Новини
Дата

Російські мільярдери за рік війни втратили $67 млрд статків – Bloomberg

Станом на 23 лютого минулого року 23 російські мільярдери, які входили до числа 500 найбагатших людей світу, мали сукупний власний капітал у розмірі $339 млрд, пише Bloomberg. Проте, санкції з боку США, Великої британії та Євросоюзу коштували магнатам із РФ більше, ніж просто частини статку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За рік війни в Україні багаті та впливові люди Росії втратили $67 млрд зі свого колективного статку, що становить падіння на 20%. Це у понад чотири рази більше, ніж у решти учасників індексу мільярдерів Bloomberg.
Російські мільярдери за рік війни втратили $67 млрд статків – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • За даними агентства, торік найбільше втратив Олексій Мордашов, основний власник «Сєверсталі», одного з найбільших виробників сталі в Росії. Він втратив $6,7 млрд статків після вторгнення Росії. Із статками $19,8 млрд він, як і раніше, займає четверте місце в списку найбагатших людей країни.
  • Другий за величиною спад належить іншому металургійному магнату Володимиру Лісіну. Голова правління ПАТ «Новолипецький металургійний комбінат» за останній рік втратив $5,8 млрд, внаслідок чого його статки скоротилися до $20,5 млрд.
  • В агентстві зазначають, що Андрій Гурʼєв, навпаки, з початку війни заробив $2,1 млрд завдяки різкому зростанню вартості акцій «ФосАгро», одного з найбільших виробників фосфорних добрив у Європі. Він засновник компанії, а його родина – її найбільший акціонер.
Російські мільярдери за рік війни втратили $67 млрд статків – Bloomberg /Фото 2

Інфографіка: Bloomberg

  • Аналіз статків найбагатших росіян показує, що кілька раундів санкцій з боку США, Великої Британії та Європейського Союзу мали обмежений довгостроковий ефект. Фактично, сукупний власний капітал мільярдерів досяг дна через кілька тижнів після вторгнення, впавши до $248 млрд 9 березня 2022 року.
  • За інформацією Bloomberg, Роман Абрамович був змушений виставити на продаж своє цінне лондонське майно, зокрема футбольний клуб «Челсі». Михайло Фрідман сказав, що був «шокований» після того, як його адвокат сказав йому, що санкції означають заморожування рахунків і заборону на поїздки. У квітні 78-метрова суперяхта Tango Віктора Вексельберга вартістю $90 млн конфіскована Іспанією за розпорядженням США.
  • Нещодавно влада США намагалася відстежити предмети мистецтва, які куплені або продані російськими бізнесменами. Абрамович, Вексельберг та Андрій Мельниченко були серед тих, хто названий у повістках федеральної прокуратури Нью-Йорка, яка вимагає, щоб елітні аукціонні будинки надали свої записи.

Контекст

Уряди Великої Британії та ЄС назвали Абрамовича прокремлівським олігархом і в березні 2022 року запровадили проти нього санкції за те, що він нібито має вигоду з близьких відносин із Путіним. Абрамович заперечував фінансові звʼязки з Кремлем та подав до суду, щоб скасувати санкції ЄС.

Незадовго до того, як проти російського олігарха запрацювали санкції, до трастів, які володіють активами Романа Абрамовича на мільярди доларів, було внесено поправки, щоб передати бенефіціарне володіння його дітям, пише The Guardian. До цього Абрамович був єдиним бенефіціаром щонайменше 10 трастів на Кіпрі та Джерсі.

У серпні група аналітиків Trap Aggressor повідомляла, що шість із десятки російських олігархів поки не під санкціями США, пʼятеро не перебувають під санкціями ЄС і двоє – Великої Британії. Йдеться про Володимира Лісіна, Володимира Потаніна, Павла Дурова, Леоніда Міхельсона, Андрія Мельниченка та Вагіта Алекперова.

У вересні журналісти-розслідувачі програми «Схеми» заявили, що сталь корпорації Лісіна систематично постачалася на державні підприємства РФ, які безпосередньо займаються виготовленням ядерної зброї. Йдеться про Російський федеральний ядерний центр – всеросійський науково-дослідний інститут технічної фізики імені академіка Забабахіна. «Схеми» знайшли контракти на постачання електротехнічної сталі у 2017 році. Інститут Забабахіна розробляє та випробовує ядерні й термоядерні боєприпаси.

У розслідуванні The Times йдеться, що найбагатша людина Росії – олігарх Володимир Лісін – постачала сталь російським компаніям, які виробляють ядерну зброю та балістичні ракети. Зараз, крім України, санкції проти нього запровадила лише Австралія. Компанія Лісіна поставляла для ВПК сталевий листовий прокат, конструкційну нержавіючу сталь, слабомагнітні сплави, електротехнічну стрічку, сталь Armco і холоднокатану плаковану сталь.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні