Категорія
Новини
Дата

У США подали до суду на криптомагната Сана. Регулятор також звинуватив вісім знаменитостей у незаконній рекламі токенів

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) звинуватила криптомагната Джастіна Сана та три його компанії Tron Foundation Limited, BitTorrent Foundation Ltd. та Rainberry Inc. у незареєстрованій пропозиції та продажі криптоактивів Tronix (TRX) та BitTorrent (BTT), йдеться у повідомленні регулятора. Також комісія заявила, що вісім знаменитостей, включаючи акторку Ліндсі Лохан, незаконно рекламували токени.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • SEC звинуватила Сана та його компанії в шахрайському маніпулюванні вторинним ринком TRX за допомогою великої фіктивної торгівлі, яка включає одночасну або майже одночасну купівлю та продаж цінного паперу, щоб створити враження, що вона активно торгується без фактичної зміни бенефіціарного власника.
  • Комісія одночасно звинуватила вісім знаменитостей у незаконній рекламі TRX та/або BTT, зокрема, Ліндсей Лохан, Джейка Пола, Деандре Кортес Вея (Soulja Boy), Остіна Махоуна, Мішель Мейсон (Кендру Ласт), Майлза Паркса МакКоллума (Lil Yachty), Шаффера Сміта (Ne-Yo) та Аліауне Тіама (Akon).
  • SEC стверджує, що вони незаконно просували токени – Tronix та/або BitTorrent – без розкриття компенсації. 
  • Bloomberg пише, що більшість знаменитостей погодилися заплатити загалом понад $400 000 для врегулювання звинувачень, не визнаючи та не спростовуючи висновків SEC. Єдиними двома, хто цього не зробив, були репер Soulja Boy та співак і автор пісень Остін Махоун.
  • За словами Сана, нормативно-правова база SEC для цифрових активів «потребує подальшого розвитку».
  • «Ми прагнемо співпрацювати з урядами та регулюючими органами в усьому світі, які прагнуть встановити прозорі принципи для регулювання та роботи з індустрією криптовалюти з огляду на важливу роль, яку вона може відігравати», – написав він.
  • У позові, поданому до федерального суду Нью-Йорка, стверджується, що Сан працював з компаніями, якими він володіє та контролює – Tron Foundation, BitTorrent Foundation Ltd. та Rainberry Inc. – для організації пропозиції та продажу незареєстрованих цінних паперів, зокрема токенів Tronix та BitTorrent. Регулятор також звинувачує криптопідприємця у порушенні правил боротьби з шахрайством та маніпулюванні ринком.

Контекст

Сан був одним із перших інвесторів у біткоїн і використав свої інвестиції, а також свій успіх з додатком для соціальних мереж у Китаї, щоб запустити Tron, мережу блокчейнів, яка нині використовується тисячами азартних ігор та ігрових додатків.

У скарзі SEC сказано, що Сан та його компанії використовували «програми винагород», що спонукали користувачів виконувати певні завдання, такі як просування у соціальних мережах, в обмін на токени.

Зазначається, що криптобізнесмен реалізував шахрайську схему зі штучного завищення обсягу торгів Tronix – нативної криптовалютної мережі Tron – на вторинному ринку, зокрема шляхом направлення своїх співробітників, як мінімум з квітня 2018 року до лютого 2019 року, провести понад 600 000 «фіктивних угод» TRX між двома контрольованими ним криптовалютними рахунками.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні