Категорія
Інновації
Дата

Як Mastercard, Goldman Sachs та інші фінансові гіганти використовують блокчейн, щоб перезапустити світ фінансів

У криптосвіті криза, але багато найбільших фінансових установ у світі все ще ставлять на технологію, що лежить в основі крипто – блокчейн. Вони вважають, що ця технологія – це найкращий шлях для формування довіри між установою і клієнтом та між різними фінансовими установами

Гендиректор Mastercard Майкл Мібах /Jamel Toppin for Forbes

Гендиректор Mastercard Майкл Мібах, 55 Фото Jamel Toppin for Forbes

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Наприкінці січня гендиректор Mastercard Майкл Мібах, 55, повідомив своїм аналітикам й акціонерам, що його компанія перевищила 2 млрд «токенізованих» транзакцій на місяць, що на 38% більше, ніж минулого року. Крім того, Mastercard пропонує цифрові платежі 110 країнам. Перевага? Менше шахрайства.

Сьогодні токенізація в Mastercard – це заміна 16-значного номера вашої пластикової карти на супернадійний унікальний цифровий запис про кожну транзакцію так, щоб вам не довелося «світити» свої дані. Ця технологія дає змогу використовувати цифрові гаманці. Вона ще не на блокчейні, але Mastercard наразі працює з банками та продавцями над токенізацією низки активів, через яких депозити будуть записані на різних публічних і приватних блокчейнах.

Mastercard стала однією із 22 фінансових компаній, які потрапили до списку Forbes «Блокчейн 50». До списку увійшли багатомільярдні організації, які у своїй діяльності використовують технологію блокчейн.

Mastercard минулого року отримала $22 млрд доходів і $10 млрд прибутків завдяки комісійним за послуги корпоративного посередника, який, по суті, допомагає користувачам витрачати власні гроші. Саме такий тип компаній і ненавидять прихильники крипто, але їм довіряють мільйони торговців по всьому світу.

А у світлі потоку нескінчених скандалів, випадків шахрайства та обману у світі Web3, довіра – це саме те, що потрібно сектору. Відчувши таку нагоду, фінгіганти, такі як BlackRock, JPMorgan і Fidelity, стали найбільшими прихильниками й захисниками блокчейну.

У статті для Wall Street Journal гендиректор Goldman Sachs Девід Соломон застеріг від того, щоб списувати з рахунків криптотехнологію під враженням від фіаско, яким виявився Бенкман-Фрід і FTX. «Під проводом регульованої фінансової установи, як наша, блокчейн-інновації можуть процвітати», – написав фінансист.

Девід Соломон /Gettyimages

Гендиректор Goldman Sachs Девід Соломон Фото Gettyimages

Такі великі банки, як Goldman, переважно уникають прямих інвестицій у криптовалюту, але тихцем вони працюють із технологією, яка лежить в основі крипто. «Ми бачимо величезні комерційні можливості», – каже Метью Макдермотт, голова цифрових активів у Goldman Sachs. У листопаді його команда спільно з Santander і Société Générale забезпечила андеррайтинг для продажу облігацій на €100 млн Європейським інвестиційним банком. Весь процес зайняв 60 секунд, у той час як зазвичай такий продаж триває днів пʼять.

Довіра до традиційних установ має неабияку цінність. У 2022-му великі нерегульовані криптобіржі, типу Binance, Huobi and OKX, побачили, що обсяги транзакцій за вересень у них впали на понад 25%. А у CME, чиказькій регульованій біржі трейдингу фʼючерсами, зафіксували в цей же період збільшення продажів біткоїнових фʼючерсів на 62%, а етеріумних – на 80%.

Гендиректор Джеймі Даймон, 66, назвав криптовалюти «децентралізованою фінансовою пірамідою» минулої осені, але його банкіри не покладаючи рук з 2020-го працюють для того, щоб додати технологію блокчейн до угод РЕПО.

«Наступне покоління ринків і наступне покоління цінних паперів будуть токенізованими», – впевнений Ларрі Фінк, гендиректор BlackRock, найбільшого розпорядника активів у світі ($8,6 трлн).

Наразі BlackRock переважно надає послуги обраним компаніям. Фінустанова співпрацює з Coinbase, щоб тисячі інституційних інвесторів та інших клієнтів BlackRock мали доступ до біткоїна й інших криптовалют через програму Aladdin. Крім того, у BlackRock є $34 млрд цінних паперів казначейства США, які підкріплюють стейблкоїн USDC.

У той час як авторитетні фінансові установи приходять на заміну криптостартапів, криптопуристи переймаються майбутнім технології блокчейн. Головний аргумент: прихильники Web3 обожнюють відкриті, децентралізовані «публічні» блокчейни. А великі організації (і тоталітарні уряди) надають перевагу «приватним» блокчейнам саме через те, що їх можна більше контролювати.

І це незважаючи на те, що кілька проєктів великих приватних блокчейнів із тріском провалилися, наприклад, Hyperledger Fabric від Honeywell або TradeLens від Maersk і IBM.

Getty Images

Ларрі Фінк, гендиректор BlackRock Фото Getty Images

Саме публічні блокчейни мають перевагу у швидкості та економії. KKR, чиї фонди управляють активами на $496 млрд, нещодавно відкрив свій фонд Health Care Strategic Growth Fund для швидкого публічного блокчейну Avalanche, який обіцяє опрацьовувати 4500 транзакцій на секунду (Ethereum може обробити лише 15). Серед інших користувачів Ethereum можна назвати CME Group, платіжну FIS і Mastercard.

Мібах вважає, що негаразди у криптосвіті останніх місяців насправді можуть прискорити прийняття нової технології. «У гру вступить більше мейнстримних гравців, а регулятори втрутяться в індустрію, щоб запобігти непотрібним ризикам, – каже він. – Таку ціну доводиться платити за те, щоб стати мейнстримною технологією».

Топ-10 списку «Блокчейн 50» за версією Forbes у 2023

Найбільші компанії, які все ще інвестують у блокчейн

Alphabet

США

Материнська компанія Google не лише інвестує у компанії, що займаються блокчейном, як-то Fireblocks, Dapper Labs і Digital Currency Group. Минулого січня хмарний підрозділ компанії створив спеціальну команду, яка допомагає стартапам швидше отримати доступ до даних крипторинку. Через Coinbase Google тепер приймає оплату за місце в хмарі у криптовалюті.

Лідери: Аміт Зейвері, Google Cloud; Суніта Верма, Labs в Google

Ant Group

Китай

Фінтех, що входить до групи Alibaba, має запатентований блокчейн, на якому працює понад 50 застосунків. Один із таких застосунків, Treasure Project, дає змогу музеям і галереям популяризувати свої колекції, створюючи та продаючи цифрові версії творів.

Лідери: Ерік Цзін, CEO

Aon

Велика Британія

Багато організацій перевіряють кандидатів на посади. У червні ця міжнародна компанія з надання професійних послуг запустила блокчейн-сервіс, який дає змогу кандидатам зберігати та ділитися результатами своїх тестів (наприклад, тест на IQ чи кодування) з різними роботодавцями, щоб не треба було проходити один і той самий тест безліч разів. Aon застосує сервіс до 30 мільйонів тестів, які компанія проводить щороку. 

Лідери: Грег Кейс, CEO; Кріста Девіс,CFO

Apollo

США

У квітні цей менеджер приватного капіталу ($500 млрд активів) найняв гуру криптовалюти Крістін Мой (JPMorgan), яка хоче використати блокчейн для прозорості альтернативних інвестицій, таких як іпотеки. У березні компанія купила свою першу іпотеку на блокчейні й зменшила час паперової роботи з тижнів до секунд.

Лідер: Крістін Мой, голова цифрових активів

Baidu

Китай

XuperAsset, нова блокчейн-платформа Baidu, допомагає понад 400 компаніям випускати цифрові колекційні предмети. По суті, це китайські NF-токени, але з тієї причини, що криптотрейдинг у Китаї заборонений, ці унікальні активи виходять під іншою назвою і їхній перепродаж заборонений. Майже 1 мільйон таких унікальних активів приніс Baidu $35 млн комісійних за останні 12 місяців. Крім того, понад 30 000 розробників блокчейну по всьому світі використовують відкритий код Baidu.

Лідер: Сяо Вей, Baidu Blockchain

BlackRock

США

Минулого літа BlackRock почав пропонувати клієнтам прямі інвестиції у біткоїн. Компанія також є головним менеджером резерву USDC.

Лідери: Роберт Мітчнік, цифрові активи; Адам Сальваторі, Digital Assets Lab

Getty Images

Джек Патрік Дорсі – американський архітектор програмного забезпечення та підприємець Фото Getty Images

Block

США

Block не лише дає свій код розробникам біткоїна, а й працює з Coinbase і Circle, щоб створити спосіб підтвердження особи без посередників. Аби зрозуміти, що мається на увазі, уявіть застосування вашого логіну у Facebook для інших сайтів, але так, що Марк Цукерберг не отримає вашу особисту інформацію. Ця ідея є частиною великого бачення Джека Дорсі для створення відкритого «фінансового субстрату», який може стати основою застосунку Square and Cash (у третьому кварталі він приніс $1,8 млрд доходів у біткоїні).

Лідер: Джек Дорсі, CEO

BNY Mellon

США

Окрім надання кастодіальних послуг для криптоактивів, цей банк також працює з Федеральним резервним банком Нью-Йорка над пілотним проєктом цифрового долара.

Лідери: Роман Регелман, цінні папери та цифрові послуги; Керолайн Батлер, CEO Digital Assets

Broadridge

США

Ця фінансова технологічна компанія модернізує ринок РЕПО, автоматизуючи життєвий цикл таких контрактів. Замість того, щоб вручну передавати заставу між системами, розпорядники активів, банки і гедж-фонди тепер можуть здійснювати такі перекази за допомогою спільного гросбуху. Блокчейн-платформа Broadridge, яку запустили у червні 2020-го, тепер щодня опрацьовує трейдингові операції на $50 млрд для таких клієнтів, як Société Générale.

Лідери: Герман Сото Санчез, корпоративна стратегія; Пракаш Неелекантан, стратегія блокчейну

Chainalysis

США

Минулого року було викрадено крипти на принаймні $3 млрд, а Chainalysis спеціалізується на пошуку викрадених криптоактивів. Фірма, в якій 700 людей, прискіпливо розглядає блокчейн-транзакції та різні дані, щоб знайти електронні сліди хакерів і шахраїв. Понад 1000 компаній, серед яких Robinhood, Bitfinex і BNY Mellon, а також низка державних і федеральних агентств США користуються послугами Chainalysis.

Лідери: Майкл Гронагер, CEO; Джейкоб Іллум, головний науковець

Про інші компанії, які потрапили в список «Блокчейн 50» за версією Forbes, можна прочитати тут.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні