Фонд Пітера Тіля продав більшість всього свого портфеля криптовалют перед обвалом ринку – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Фонд Пітера Тіля продав більшість всього свого портфеля криптовалют перед обвалом ринку – FT

Getty Images

Венчурна компанія Founders Fund, співзасновником якої є мільярдер Пітер Тіль, закрила майже всю свою позицію по криптовалютах незадовго до того, як ринок почав падати минулого року, отримавши близько $1,8 млрд прибутку, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Фонд із Сан-Франциско зробив свої перші інвестиції в біткоїн на початку 2014 року і продовжив інвестувати великі суми у криптовалюту. За словами джерел, близько двох третин його загальних інвестицій було використано для покупки біткоїнів.
  • Founders Fund продав переважну більшість всього свого портфеля криптовалют до кінця березня 2022-го – до того, як ринок цифрових активів був охоплений кризою в травні минулого року, сказало джерело, близьке до фонду.
  • Тож наразі фонд не має значного відношення до криптовалют. 
  • Тіль, великий прихильник кандидатів-республіканців і колишнього президента США Дональда Трампа, був одним із перших основних інвесторів, які купили великі суми біткоїнів, і згодом був оптимістично налаштований щодо цифрової валюти.
  • Зокрема, у квітні 2022 року, приблизно в той же час, коли Founders Fund продав велику частину своїх криптовалютних активів, Тіль зазначив, що з оптимізмом дивиться в майбутнє біткоїнів. Він сказав на конференції з криптовалюти в Маямі, що «ми знаходимося в кінці режиму паперових грошей», і припустив, що їх ціна, яка тоді торгувалася на рівні близько $44 000, може збільшитися у 100 разів.

Контекст

Ціна біткоїна, який був запущений у 2009 році, різко зросла з приблизно $750 у 2014 році до рекордно високого рівня більш ніж у $65 000 до листопада 2021 року. Аж до падіння приблизно до $15 500 у листопаді минулого року, яке становило дворічний мінімум.

Ринок цифрових активів вражений кризою з травня минулого року, яка змусила великі криптокомпанії, такі як Terraform Labs, Celsius, Voyager і Three Arrows Capital, збанкрутувати. Настрій ринку щодо криптовалюти ще більше погіршився в листопаді через крах FTX, її співзасновник Сем Бенкман-Фрід був звинувачений у шахрайстві.

До грудня біткоїн втратив близько трьох чвертей своєї вартості з моменту свого піку, і понад $2 трлн було стерто з вартості світового крипторинку.

В останні роки кілька великих інвесторів Кремнієвої долини вклали кошти в цифрові валюти, хоча більшість із них зосередили свої інвестиції на частках у криптобізнесі, а не на купівлі криптовалюти.

Тіль входив до ради директорів Meta з 2005 року, став співзасновником PayPal у 1998-му і згодом став одним із найуспішніших інвесторів Силіконової долини, зокрема – першим венчурним капіталістом, який підтримав Facebook.

Founders Fund управляє більш ніж $11 млрд, зокрема $5 млрд капіталу, залученого двома фондами минулого року, та придбав частки у більш ніж 100 компаніях, таких як SpaceX Ілона Маска, додаток для замовлення таксі Lyft та група оборонних технологій Anduril.

Фонд веде переговори про придбання частки в OpenAI, розробнику чат-бота ChatGPT, вартістю $29 млрд.

На початку минулого року Forbes оцінював статки Тіля у $2,6 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні