Біткоїн подолав позначку в $28 000. Курс криптовалюти наблизився до дев’ятимісячного максимуму /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Біткоїн подолав позначку в $28 000. Курс криптовалюти наблизився до дев’ятимісячного максимуму

Getty Images

У неділю, 19 березня, біткоїн досяг максимуму з червня у $28 474, пише Reuters. Інші цифрові активи також виросли на тлі потрясінь у банківському секторі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У понеділок найбільша криптовалюта за ринковою вартістю впала на 1,8% – до $27 549. Біткоїн вагався близько девʼятимісячного максимуму і закрив свій найкращий тиждень за чотири роки, оскільки потрясіння у банківському секторі змушують деяких інвесторів звертатися до цифрових активів.
  • Минулого тижня біткоїн виріс на 26% і більш ніж на 35% – за 10 днів на тлі краху Silicon Valley Bank та поглинання UBS банку Credit Suisse.
  • «Імпульс зумовлений ліквідністю, оскільки біткоїн є альтернативним засобом ліквідності», – сказав Маркус Тілсон, керівник відділу досліджень і стратегії компанії Matrixport.
  • Він очікує, що до кінця року біткоїн може досягти $45 000, а ліквідність від центральних банків знайде своє застосування у криптоактивах, як це було у 2021 році, коли біткоїн досяг рекордних максимумів.
  • За даними Bloomberg, з початку року ціна біткоїна зросла майже на 70%. Інші цифрові активи також виросли: Ethereum виріс приблизно на 17% з початку минулого тижня, а так звані альткоїни, такі як Solana та Cardano, також виросли.

Контекст

10 березня стало відомо, що у США збанкрутував Silicon Valley Bank (SVB). Це стало найбільшим банкрутством із часів економічної кризи 2008 року та другим за величиною в історії США. SVB займав 16-те місце за активами у США і був одним із найвідоміших кредиторів у галузі технологічних стартапів. Проблеми в банку почалися після закриття аналогічної кредитної організації, що інвестує в стартапи – Silvergate Bank. Це викликало стурбованість на ринку та стрімкий розпродаж інвесторами галузевих акцій. 

12 березня в США збанкрутував інший великий банк – Signature Bank. Член правління банку Барні Френк сказав, що Signature постраждав від відтоку коштів клієнтів на мільярди доларів. За його словами, занепокоєність клієнтів щодо вкладень Signature у криптовалюту зросла після краху SVB. Клієнти казали, що почуваються комфортніше в гігантських банках, таких як JPMorgan Chase & Co. «Це була паніка, спричинена SVB. Ми були в порядку до останніх двох годин п’ятниці», – сказав він.  

14 березня Credit Suisse опублікував звіт за 2022 рік, у якому йдеться про те, що банк виявив «суттєві недоліки» у контролі за фінансовою звітністю. UBS погодився купити Credit Suisse за понад $3 млрд, пише Financial Times. У результаті власники облігацій Credit Suisse на $17 млрд втратять свої інвестиції, що, як очікується, викличе хвилювання на європейських боргових ринках.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні