Категорія
Новини
Дата

Кордон та торгівля. У Варшаві завершилися консультації між українським та польським урядами, Шмигаль побачив прогрес

У четвер, 28 березня, у Варшаві відбулися українсько-польські урядові консультації. Делегацію від України очолив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє пресслужба Кабміну. Сторони обговорили ситуацію на кордоні й торгівлю. За словами очільника українського уряду, в України та Польщі є прогрес щодо зняття блокади на кордоні.

Денис Шмигаль і Дональд Туск /Пресслужба Кабінету міністрів

Денис Шмигаль і Дональд Туск Фото Пресслужба Кабінету міністрів

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Шмигаля, уряди обох держав обговорили низку питань, які становлять взаємний інтерес у співпраці. Зокрема, увагу було приділено ситуації на кордоні й торгівлі в агросекторі, а також було визначено напрямок вирішення цих питань.
  • «Очікуємо від Польщі конкретні відповіді на запропоновані нами кроки. Уже більша частина з них виконана», – зазначив прем’єр.
  • Шмигаль заявив, що в України та Польщі є прогрес щодо зняття блокади на кордоні. «Ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади, але головне – щодо вирішення всіх критичних питань, які призводять до таких блокад», – сказав очільник уряду на брифінгу, пише «Інтерфакс-Україна».
Кордон та торгівля. У Варшаві завершилися консультації між українським та польським урядами, Шмигаль побачив прогрес /Фото 1

Фото: пресслужба Кабінету Міністрів України

Кордон та торгівля. У Варшаві завершилися консультації між українським та польським урядами, Шмигаль побачив прогрес /Фото 2

Фото: пресслужба Кабінету Міністрів України

Попередній слайд
Наступний слайд
  • За підсумками міжурядових консультацій була ухвалена спільна заява. У ній уряди визнали, що торгівля має бути збалансованою та взаємовигідною для сільськогосподарських виробників у Польщі та Україні.
  • Країни підтвердили, що заходи з лібералізації торгівлі повинні бути сформовані таким чином, щоб мати позитивний вплив на економіку Польщі та інших держав-членів ЄС, а також України, при цьому не дестабілізуючи їхні ринки. Спільно розроблені механізми повинні контролювати стабільність торгівлі, враховуючи зміну безпекової ситуації в Україні.
  • Польща та Україна домовилися вжити подальші кроки в пошуку взаємовигідних рішень, таких як верифікація та система контролю, для торгівлі агропродовольчими товарами. Міністри сільського господарства та торгівлі обох сторін продовжуватимуть співпрацю з цих питань.
  • Міністр аграрної політики Микола Сольський повідомив, що під час зустрічі у тристоронньому форматі «Україна – Польща – ЄС» та представниками профільних асоціацій обговорювалось питання розблокування кордону та пошуку спільних позицій для вирішення кризи. Перемовини тривали понад шість годин.
  • «Попередньо вже обговорили варіанти вирішення, які незабаром будуть озвучені. Водночас питання складне для всіх сторін і потребує додаткового часу», – сказав Сольський.

Контекст

Прикордонна криза між Польщею та Україною триває понад рік: протести то вщухають, то набирають нових обертів, кордон блокували як польські перевізники, так і фермери.

Наразі кордон блокують польські фермери, їхні актуальні вимоги більше стосуються невдоволення аграрною та зеленою політикою ЄС. Деталі загострення ситуації читайте у хронології польсько-української кризи від Forbes Ukraine.

Раніше віцепремʼєр – міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, Україна поки що не має діалогу з Польщею стосовно розблокування кордону. За її словами, з боку польського уряду не видно готовності до поступок.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні