Категорія
Новини
Дата

У жовтні 77% компаній працювали в повному обсязі, рік тому їх було 44% – опитування EBA

У жовтні 77% членських компаній Європейської Бізнес Асоціації (EBA) працюють в повному обсязі. У серпні цього року повноцінно працювали 69%, а рік тому – 44% компаній. Про це свідчать дані щоквартального опитування «Бізнес в умовах війни» серед членів EBA. 

Ключові факти

  • Кількість бізнесів, що мають обмеження у роботі, впевнено скорочується – з 53% у жовтні 2022 року до поточних 23%. Найбільш поширеним обмеженням наразі залишається скорочення географії діяльності компаній, йдеться в коментарі асоціації.
  • Кількість компаній, що в повному обсязі виконують свої зобов’язання щодо виплати зарплат, залишалась стабільно високою в 2023 році, збільшившись з 89% на початку року до поточних 93%. 
  • При цьому 14% виплачують співробітникам бонуси чи авансові виплати. Кількість підприємств, що скорочують зарплати співробітникам чи звільняють персонал, залишалась доволі низькою протягом усього року і наразі складає 5% та 3% відповідно.  
  • Стан фінансової стійкості компаній також залишається стабільним. 48% опитаних компаній мають фінансову «подушку» на період більше року, 11% – на рік, 28% – на пів року, і 3% – на кілька місяців. Тільки у 2% бізнесів відсутні будь-які фінансові резерви.
  • Для 39% респондентів втрати їхнього бізнесу від війни наприкінці 2023 року сягають до $1 млн. Інші 32% повідомляють про втрати в діапазоні $1–10 млн, і 14% – про втрати більше $10 млн. Майже половина, а саме 46% компаній повідомляють про безпосередні втрати від бойових дій. До того ж у 22% компаній залишаються активи на окупованих територіях. 
  • У половини опитаних компаній (53%) кількість працівників у лавах ЗСУ сягає до 10% від загальної кількості військовозобов’язаних. У 25% кількість мобілізованих сягає 10–20%, у 5% – 20–30%. Майже у половини, а саме у 45% компаній, серед мобілізованих або добровольців є критичні для роботи підприємства спеціалісти, зокрема інженери, ІТ-фахівці, спеціалісти з логістики, електрики, механіки, оператори, керівники.
  • Для підтримки роботи компаній та їхнього розвитку важливою умовою є доступне страхування військових ризиків. Серед опитаних компаній 53% повідомили, що програми страхування воєнних/політичних ризиків є для них актуальними, хоча до повномасштабного вторгнення тільки 7% користувались такими програмами.
У жовтні 77% компаній працювали в повному обсязі, рік тому їх було 44% – опитування EBA /Фото 1

Контекст

26 жовтня НБУ оголосив про зниження облікової ставки на 4 в.п. – до 16%, а також поліпшив власний прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,9% до 4,9%. Причини такого рішення: вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, покращення оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експорту, істотніші обсяги бюджетних видатків. 

У 2024 році НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП, попри збереження безпекових ризиків. Економічному зростанню сприятиме подальша розбудова альтернативних шляхів постачань та збереження м’якої фіскальної політики, що підтримуватиме споживчий попит. 

Також регулятор значно поліпшив прогноз інфляції на 2023 рік – з 10,6% до 5,8%. Головна причина такого перегляду – вплив високих врожаїв на динаміку продовольчих цін. Наступного року інфляція залишатиметься на однознаковому рівні, прогнозує НБУ, але дещо зросте – до 9,8%. 

Натомість за даними опитування НБУ, бізнес повернувся до стриманих оцінок поточних результатів своєї діяльності. У жовтні індекс очікування ділової активності знизився до 49,6 порівняно з 50,1 у вересні. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні