UBS і Credit Suisse зіткнулися із розслідуванням Мін’юсту США стосовно допомоги росіянам в обході санкцій /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

UBS і Credit Suisse зіткнулися із розслідуванням Мін’юсту США стосовно допомоги росіянам в обході санкцій

Getty Images

Міністерство юстиції США почало розслідування щодо Credit Suisse, пише Bloomberg. Відомство проінформувало американських юристів UBS про ймовірну схильність Credit Suisse до порушень санкцій. За словами одного з джерел, Мін'юст також вивчає можливі порушення вимог UBS.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерел, розслідування все ще знаходиться на ранній стадії і може не призвести до звинувачень або до врегулювання спору. 
  • Міністерство юстиції запросило інформацію про те, як банки обробляли рахунки клієнтів, які потрапили під санкції, за останні кілька років, але поки що не запитувало про свідчення керівників або співробітників, повідомило одне з джерел. 
  • За словами іншого джерела, розслідування охоплює як обмеження, запроваджені після вторгнення Росії до України у 2022 році, так і попередні раунди, запроваджені після анексії Криму у 2014 році. За останнє десятиліття понад тисячу багатих росіян було внесено до чорного списку США.
  • В приватному порядку офіційні особи США висловили розчарування з приводу того, що, на їхню думку, Швейцарія не робить достатньо для забезпечення дотримання санкцій щодо Росії та боротьби з відмиванням грошей, що допомагає Кремлю підтримувати свою економіку на плаву, незважаючи на обмеження, введені США та їх союзниками у звʼязку із вторгненням в Україну.
  • США вказують на відмову Швейцарії приєднатися до багатосторонньої оперативної групи, яка переслідує незаконні російські активи.
  • Розслідування про санкції відбувається на тлі зростаючої уваги Вашингтона до ролі Швейцарії у сприянні відтоку брудних грошей із Росії.

Контекст

До вторгнення в Україну Credit Suisse був добре відомий тим, що обслуговував багатих росіян, керуючи їх активами на суму понад $60 млрд на своєму піку. На момент вторгнення в лютому 2022 року ця цифра впала до $33 млрд, що все ще на 50% більше, ніж у UBS, незважаючи на більший бізнес останнього з управління активами. 

Американські розслідування порушень санкцій у минулому призводили до великих штрафів. У 2014 році BNP Paribas SA визнала себе винною у порушенні санкцій США щодо Судану та погодилася виплатити $8,97 млрд.

За оцінками Швейцарської асоціації банкірів, станом на березень 2022 року, банки володіли російським багатством на суму понад $200 млрд. До кінця минулого року Швейцарія заявила, що заморозила російські активи лише на суму близько 7,5 млрд швейцарських франків ($8,4 млрд).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні