Категорія
Новини
Дата

Угорщина допоможе з експортом українського зерна. На кордоні планують створити підприємницьку зону

Україна та Угорщина займуться розвитком інфраструктури на кордоні для вивезення українського зерна, повідомив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь у Львові на зустрічі з українським колегою Миколою Сольським. Угорська сторона пропонує створити в районі кордону підприємницьку зону.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Надь зазначив, що сухопутні коридори мають дуже малу пропускну спроможність. Тому Україна та Угорщина спільно звернуються до ЄС, щоб розвивати пропускну спроможність як з української, так і з угорської сторони. 
  • Розвиток залізниць, вантажних і складських потужностей є надзвичайно важливим, і при спільних діях та належному обґрунтуванні ЄС також може підтримати ці інвестиції, йдеться у заяві Міністерства сільського господарства Угорщини. 
  • На угорсько-українському кордоні має бути створена підприємницька зона, де можуть бути побудовані нові переробні заводи, зазначається в заяві.
  • Розвиток інфраструктури, яка пов’язана з вивезенням зерна, зможе задовольнити інтереси українського та угорського бізнесу щодо спільних проектів, зазначив Сольський. На сьогодні Україні потрібно експортувати 18 млн т минулорічного врожаю, додав він. Окрім того, триває збір пшениці і невдовзі фермери збиратимуть ріпак.

Ключова цитата

«Угорщина посідає конструктивну позицію, поставки вже тривають. У нас кількість пунктів пропуску на кордоні з Угорщиною менша, ніж із Румунією чи Польщею, тому ми плануємо збільшити її і вже працюємо над цим», – наголосив Микола Сольський.

Контекст

За чотири місяці від початку повномасштабної війни Україні вдалось експортувати лише 5,2 млн т продукції, у той час як до 24 лютого експорт сягав 5–6 млн т щомісяця через морські порти. 

Цьогорічний врожай може становити понад 60 млн т, з яких необхідно буде експортувати 30–40 млн т. В Мінагрополітики заявляли, що дефіцит потужностей для зберігання зерна в Україні становитиме 10−15 млн т. 

Напередодні Україна, РФ, Туреччина та ООН попередньо погодили основні пункти плану відновлення експорту українського зерна Чорним морем: сторони домовилися про деблокаду трьох українських портів, повідомила WSJ з посиланням на офіційних осіб, які брали участь у переговорах у Стамбулі 13 липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні