Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія не поспішає підтримати Угорщину у боротьбі за постачання нафти «Лукойл» – FT

1 хв читання

Спроби Угорщини та Словаччини залучити ЄС до своєї останньої суперечки з Україною з приводу постачань російської нафти провалилися, пише Financial Times. Європейська комісія загальмувала їхнє прохання закликати Київ зняти санкції з російської нафтової компанії «Лукойл».

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Рішення Києва припинити транзит продукції «Лукойлу» трубопроводом «Дружба» може призвести до скорочення постачань, заявили Угорщина та Словаччина.
  • Вони звернулися до Європейської комісії, яка займається торговельною політикою ЄС, з проханням розпочати консультації щодо торговельної угоди з Україною.
  • Проте, єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив Financial Times, що Брюсселю знадобиться більше часу для збирання доказів та оцінки правової ситуації.
  • На зустрічі торгових представників держав-членів 11 країн виступили на підтримку його погляду, і жодна з них не стала на бік Будапешта та Братислави, повідомили три дипломати.
  • Один із них заявив, що торгова угода з Україною включає положення про безпеку, яке може допустити зрив поставок.

Контекст

17 липня угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто в кулуарах засідання ООН у Нью-Йорку повідомив про припинення транзиту нафти в Угорщину через посилення українських санкцій проти «Лукойла».

18 липня про зупинку транзиту від «Лукойла» заявила й Словаччина. 22 липня премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо пригрозив заблокувати постачання дизельного пального в Україну, якщо Київ «продовжить блокувати транзит російської нафти нафтопроводом «Дружба».

Того ж дня пресслужба «Укртранснафти» у відповіді на запит Forbes повідомила, що транзит нафти до ЄС через територію України здійснюється у плановому режимі.

Посилення санкцій проти російського «Лукойла» в червні не вплинуло на обсяги транзиту нафти через Україну, заявив голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов на Zoom-зустрічі з інвесторами 22 липня. 

Напередодні Угорщина і Словаччина ініціювали скликання комітету з питань торговельної політики у Єврокомісії, щоб обговорити зупинку транзиту нафти російського «Лукойлу» через Україну.

Російська нафта становить 35-40% сировини на єдиному словацькому НПЗ. Продукція, виготовлена ​​з цієї нафти, також експортується до України та Чехії, а звідти до багатьох країн Центральної Європи. Президент Словаччини Петер Пеллегріні заявив, що він «мусить відреагувати», якщо Україна не змінить свою позицію щодо «Лукойлу». Пеллегріні додав, що Словаччина допомагає Україні газовими запасами та постачанням електроенергії.

Постачання «Лукойлу», що проходять через Україну, становлять близько 25-30% імпорту нафти до Угорщини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд