Категорія
Новини
Дата

Гуманітарним коридором у Чорному морі пройшли вже 100 суден – посол США в Україні

1 хв читання

Гуманітарним коридором у Чорному морі пройшли вже 100 суден /Getty Images

Гуманітарним коридором у Чорному морі пройшли вже 100 суден Фото Getty Images

Чорноморським гуманітарним коридором вже пройшли 100 суден, повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк. За її словами, було доставлено 3,7 млн т продовольства і товарів по всьому світу.

Ключові факти

  • «Сьогодні 100-й корабель пройшов Чорноморським гуманітарним коридором — рятівним експортним шляхом для України, який допоміг доставити 3,7 млн т продовольства та товарів по всьому світу», – написала вона. 

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ. Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO).

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

Водночас Росія веде систематичні атаки на портову та логістичну інфраструктуру Півдня України з метою завдати шкоди експортному потенціалу.

8 листопада Росія обстріляла цивільне судно під прапором Ліберії під час його заходу в один із портів Одеської області. Це 21-ша цілеспрямована атака Росії після виходу з «зернової угоди»: відтоді ворог пошкодив понад 160 об’єктів інфраструктури та 122 транспортні засоби, повідомив Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні