Ігор Коломойський /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

VIP-боржник. Енерготрейдер, якого пов’язували з Коломойським, задарма отримав електрику від «Укренерго». НАБУ нарахувало 1 млрд грн збитків – деталі справи

Компанію «Юнайтед Енерджі», яка створила борги перед «Укренерго», пов'язують з Ігорем Коломойським Фото Getty Images

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) 11 січня повідомили про викриття схеми заволодіння електрикою «Укренерго» і оголосили про підозру чотирьом фігурантам. Що відбулося?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Про справу НАБУ проти «Укренерго» директор Бюро Семен Кривонос публічно розповів ще наприкінці вересня 2023-го під час організованого Forbes форуму «Енергія бізнесу»

Справа відкрита через несвоєчасне переведення учасників ринку електроенергії у «переддефолтний» і «дефолтний» стан, сказав він, не уточнюючи деталі.

«Думаю, йдеться про епізод, коли компанія «Юнайтед Енерджі» споживала електрику, не оплачуючи її», – припустив керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький наступного дня в ефірі Business Breakfast з Володимиром Федоріним.

11 січня припущення Кудрицького підтвердилось. Сума збитків держкомпанії, за версією антикорупційних органів, – понад 716 млн грн. 

Підозри отримали четверо:

  • організатор схеми – у зловживанні службовим становищем і легалізації майна;
  • директор департамента «Укренерго» – у зловживанні владою;
  • голова правління банку – у зловживанні повноваженнями;
  • директор приватної компанії – у зловживанні службовим становищем і легалізації майна.

Їм усім загрожує позбавлення волі на 3-12 років.

Чим відома «Юнайтед Енерджі»

Трейдер електроенергії, газу, нафти і нафтопродуктів «Юнайтед Енерджі» – компанія, яку ЗМІ та учасники ринку повʼязували з інтересами Ігоря Коломойського, адже передусім постачала ресурси підконтрольним йому підприємствам, писав у 2020-му «Бізнес Цензор».

Основні контрагенти – Нікопольський та Запорізький заводи феросплавів Коломойського, підконтрольна йому до націоналізації «Укрнафта» і «Центренерго» зі «зрозумілим» Коломойському керівником Володимиром Потапенком у 2019–2020 роки.

Ігор Коломойський в коментарі «Схемам» заперечував свій зв’язок із «Юнайтед Енерджі».

Офіційний власник та директор «Юнайтед Енерджі» – Андрій Короткевич-Лещенко, свідчать дані держреєстру у системі YouControl. Виручка у 2022 році – 17,2 млрд грн, збиток – майже 1 млрд грн. У 2021 виручка була у 3,5 рази більшою (62,1 млрд грн), а збиток – 283 млн грн, за даними YouControl.

Суди розглядають сім кримінальних справ щодо «Юнайтед Енерджі» та понад сотню адміністративних. Восени 2023-го НАБУ і САП повідомили про підозру керівнику компанії у зловживанні службовим становищем, що завдало понад 176 млн грн збитків енергогенеруючій компанії «Центренерго».

Суть справи

Колишній співробітник «Укренерго», який нині отримав підозру, у березні 2022-го облаштовував робоче місце в евакуації чи ховався у бомбосховищі від обстрілів, пояснила пресслужба «Укренерго». Це могло призвести до уповільнень робочих процесів, визнають у компанії.

Слідчі з’ясували, що за посадовими обов’язками працівник «Укренерго» мав зупинити продаж, коли «Юнайтед-Енерджі» споживала електроенергію без оплати. Він мав перевести компанію у «переддефолтний», а потім – у «дефолтний» стан, щоб вона не могла перепродавати електрику.

Затримка через війну в кілька днів може обернутись для фахівця «Укренерго» позбавленням волі на 3-6 років. Адже «Юнайтед-Енерджі» вдалося продати відібрану електрику на ринку і вивести гроші в афілійовану «Нью Енерджі Юкрейн», випливає з матеріалів справи, які були оприлюднені у судовому реєстрі.

Скільки усього завинив енерготрейдер

«Юнайтед-Енерджі» накопичила борг 1,7 млрд грн, за даними «Укренерго». Банк «Альянс» виступав у ролі гаранта і мав виплатити держкомпанії цю суму. Коли «Укренерго» звернулося до банка з вимогою погасити заборгованість, той відмовив. Рішення про видачу гарантії голова правління банку прийняла одноосібно і з порушенням процедури, вважає слідство.

НЕК «Укренерго» вже вдалося стягнути з трейдера та банку 600 млн грн боргу, заявили в держкомпанії. Ще 1,1 млрд грн з урахуванням штрафів «Укренерго» намагається стягнути в судовому порядку. 

Господарський суд Києва виніс на користь «Укренерго» рішення про виплату оператору системи передачі 1,1 млрд грн. «Юнайтед Енерджі» подала зустрічний позов. Але Північний апеляційний госпсуд зупинив провадження до закінчення розгляду пов’язаної справи «Юнайтед Енерджі» проти НКРЕКП.

«Після набуття законної сили рішення суду, «Укренерго» стягне цю суму в повному обсязі, й у питанні завдання компанії збитків буде поставлено крапку», – сподіваються в «Укренерго».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні