Президент Володимир Зеленський оголосив подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО). /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Україна подає заявку на вступ до НАТО – Зеленський

Президент Володимир Зеленський оголосив подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО). Фото Офіс Президента України

Президент Володимир Зеленський оголосив подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО). Про це він сказав у відеозверненні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зеленський наголосив, що де-факто Україна вже пройшла свій шлях до НАТО. «Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто», – сказав він. 
  • За словами президента, сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. «За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО», – заявив Зеленський.
  • Україна готова до переговорів з Росією, але не з Путіним, а з іншим президентом РФ, заявив також Зеленський.
  • Він повідомив, що на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача і РНБО погоджено кілька рішень. Зокрема, те, що мир поверне лише «посилення України й вигнання окупантів з усієї української території».
  • Для вступу до НАТО необхідно досягти згоди всіх членів Альянсу. За словами Зеленського, поки йтиме пошук консенсусу, Україна пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки, розроблені Києвом разом із західними партнерами.
  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг сьогодні проведе незаплановану пресконференцію. Вона почнеться о 19:00 за київським часом, повідомляє пресслужба Альянсу. Тема пресконференції не заявлена.

Контекст

Сьогодні, 30 вересня, президент РФ Путін виступив перед Федеральними зборами і підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

Європейська рада рішуче відкидає та беззастережно засуджує незаконну анексію Росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. «Ми посилимо наші обмежувальні заходи у відповідь на протиправні дії Росії», – заявила Єврорада.

ЄС твердо підтримує Україну і продовжуватиме надавати сильну економічну, військову, соціальну та фінансову підтримку Україні стільки, скільки потрібно, йдеться в заяві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні