Україна матиме право на отримання €186 млрд підтримки після вступу до ЄС – розрахунки блоку
Категорія
Новини
Дата

Україна матиме право на отримання €186 млрд підтримки після вступу до ЄС – розрахунки блоку

Вступ України до ЄС дасть Києву право на близько €186 млрд протягом семи років, пише Financial Times із посиланням на внутрішні оцінки загального бюджету союзу. З появою девʼяти нових країн-членів поточний бюджет блоку збільшиться на 21%, до €1,47 трлн. 

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Застосовуючи чинні правила розширеного союзу, Україна матиме право на отримання €96,5 млрд в рамках Єдиної сільськогосподарської політики ЄС (САР) протягом семи років. Згідно з дослідженням, це фінансове зрушення призведе до скорочення сільськогосподарських субсидій існуючим державам-членам ЄС приблизно на 20%. Крім України, додання решти восьми країн коштуватиме €29,9 млрд у вигляді виплат по CAP.
  • Україна також матиме право на отримання €61 млрд з фондів згуртування ЄС, які спрямовані на покращення інфраструктури у найбідніших країнах-членах ЄС. За оцінками дослідження, з девʼятьма додатковими державами-членами Чеська Республіка, Естонія, Литва, Словенія, Кіпр і Мальта більше не матимуть права на таке фінансування.
  • Розрахунки генерального секретаріату ради, органу, який представляє уряди 27 держав-членів блоку, відбуваються в той час, коли ЄС зважує, чи погоджуватиметься розпочати офіційні переговори щодо вступу з Україною до кінця цього року.
  • У документі викладаються можливості для ЄС від розширення, включаючи посилення геополітичного впливу ЄС, збільшення внутрішнього ринку блоку на 66 млн осіб – до 517 млн, а також вирішення проблеми нестачі робочої сили.
  • Вплив України на режим сільськогосподарських субсидій ЄС буде найзначнішим. Україна стане найбільшим отримачем допомоги від блоку з 41,1 млн га сільськогосподарських площ, що використовуються, відтісняючи Францію на друге місце. Це означатиме, що виплати теперішнім отримувачам знизяться на 20,3% на гектар відповідної сільськогосподарської землі.
  • Фінансова вартість додання всіх девʼяти членів (України, Молдови, Грузії та шести західнобалканських держав) до існуючого бюджету становитиме €256,8 млрд. Побічні ефекти для чинних країн-членів ЄС включатимуть скорочення субсидій фермерам приблизно на одну пʼяту.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

17 червня 2022-го Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їй статус кандидата на вступ до спільноти. 

Лідери країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові на саміті Європейської ради 23 червня 2022 року.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство. Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. 

Лідери ЄС зустрінуться в Іспанії у пʼятницю, 6 жовтня, для перших детальних дискусій у складі групи про розширення та про те, як воно змінить союз.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні