Категорія
Війна
Дата

Війна на виснаження. Скільки у Росії залишилося артилерії та боєприпасів до неї? Розбір The Economist

Артилерія, війна, Україна /facebook, Генштаб ЗСУ

Українська армія успішно знищує російські артилерійські установки. Фото facebook, Генштаб ЗСУ

Навіть із допомогою союзників в України завжди було менше озброєння, ніж у Росії. Але схоже, що інтенсивність обстрілів російською армією позицій ЗСУ і влучні українські стрільці та оператори дронів далися взнаки, й країна-агресор зіткнулася з проблемами зі ствольною артилерією. Лаконічний аналіз The Economist запасів артилерійського обладнання армії РФ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Російська артилерія випускає у пʼять разів більше снарядів, ніж українська, пише The Economist. Але війна в Україні триває вже третій рік, тому виникає логічне запитання: як надовго вистачить російських запасів ствольної артилерії, яку регулярно знищують ЗСУ, і снарядів до неї?

Зібравши дані різних відкритих джерел, аналітичних центрів, урядових організацій та окремих аналітиків, британський журнал робить свої висновки.

  • Точно підтвердити кількість знищеної ствольної артилерії російських військ важко: Україна повідомляє, що ліквідувала понад 10 000 одиниць. Водночас нідерландська OSINT-команда має фотодокази знищення близько 1000 одиниць, а ще один аналітик говорить про 5000 великих російських гармат, які більше не здатні обстрілювати українців.
  • На початку повномасштабної війни Росія завела на територію України близько 19 000 одиниць ствольної артилерії, яку зберігали на відкритій місцевості і яку нині намагаються відправити на фронт. Але незахищеність від впливу погодних чинників призвела до псування деяких установок настільки, що вони непридатні до використання. Пошкоджену зброю розбирають на запчастини, щоб збирати нову чи ремонтувати підбиту.
  • У лютому у Росії на полях боїв в Україні було лише менш як 5000 артилерійських установок, повідомив Королівський обʼєднаний інститут оборонних досліджень.
  • У Росії є лише 2000 самохідних артилерійських установок і 2400 одиниць причіпної артилерії, припускає один з OSINT-аналітиків. The Economist не впевнений у таких підрахунках, адже в Москви ще залишається невідома кількість гармат і гаубиць часів Другої світової війни та боєприпасів до них. Але про те, що російські запаси артилерії виснажуються, можна очевидно стверджувати. 
  • Якщо вірити Центру аналізу європейської політики, країна-агресор виробляє близько 50 стволів для артилерії на рік. Така мала кількість зумовлена тим, що для їх виробництва необхідна спеціальна високоякісна сталь і лише два російські заводи можуть їх робити.
  • Стволи у Росії закінчаться у 2025-му, пише The Economist, посилаючись на одного з аналітиків. Тоді їй доведеться покладатися на ракетні снаряди, для виробництва яких потрібна більша кількість вибухових матеріалів.

Тож, робить висновок британський журнал, виснаження запасів артилерійських установок і боєприпасів (не в останню чергу завдяки успішним обстрілам українськими силами) змушує росіян ретельніше оберігати ті, що залишилися, відводячи їх з лінії фронту. Таким чином, в українців зʼявляється можливість перепочити.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні