Категорія
Новини
Дата

Україна може пройти рік без випуску євробондів. Міністр фінансів назвав головні умови

Україна зможе обійтися без випуску євробондів у 2022 році, сказав в інтерв’ю ЕП міністр фінансів Сергій Марченко. Серед умов – отримання коштів від МВФ, макрофінансова допомога ЄС та можливість ефективно запозичувати на внутрішньому ринку.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Позичати під високі ставки, ставлячи під сумнів раціональність політики, уряд не буде, сказав Марченко.
  • План «А» – це співробітництво з МВФ: отримати черговий транш $700 млн, а потім – ще $1,5 млрд. Наступне – отримати макрофінансову допомогу ЄС, зазначив міністр фінансів.
  • За його словами, Україна веде переговори з країнами G7 з приводу фінансової підтримки у випадку, якщо доступ на ринок капіталу буде і далі обмежений.
  • Також обговорюється надання Україні держгарантій від США. «Така можливість для України існує, але поки що рішення не ухвалене. Якщо США будуть готові застосувати механізм гарантій, то Україна тут в пріоритеті», – додав Марченко.

Контекст

13 та 14 січня дохідності українських єврооблігацій різко зросли, курс гривні на міжбанку вперше з березня 2021 року сягнув рівня 28 грн/$. Причина – зростання ризиків військового вторгнення російської армії. Фінансисти припускають, що повернення до «доескаляційних рівнів» займе щонайменше півроку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні