Категорія
Новини
Дата

«Україна не повинна воювати зі зв’язаними руками». Впливовий конгресмен підтримав ширші удари американською зброєю по РФ та російському ВПК

2 хв читання

Майк Тернер, голова Комітету з розвідки у Конгресі США, член Республіканської партії /Getty Images

Майк Тернер, голова Комітету з розвідки у Конгресі США, член Республіканської партії Фото Getty Images

Україна не повинна воювати зі зв’язаними руками – вона має відповідати військовою силою по території РФ, зокрема проти російського військово-промислового комплексу. Про це у відповіді на питання Forbes Ukraine в Києві заявив республіканець Майк Тернер, голова розвідувального комітету Палати представників Конгресу США.

Як з'ясував раніше Forbes Ukraine, українські військові досі мають обмеження, які не дають повноцінно реалізувати потенціал американської зброї в ударах по Росії.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Що запитав Forbes Ukraine

  • Майк Тернер був одним із голосів у Конгресі, який тиснув на адміністрацію чинного президента США Джо Байдена, щоб дозволити удари американською зброєю по російській території. Очолюваний ним комітет навіть писав відкритого листа з таким закликом.
  • Однак бійці з Харківщини поскаржились Forbes Ukraine, що зняття заборони на удари американською зброєю по РФ не працює повною мірою. Наприклад, не можна бити глибше, ніж на 100 км всередину РФ, але російські аеродроми та далекобійні ракетні системи знаходяться за 200–300 км. Тож Харків досі страждає від керованих авіабомб. Також американською зброєю не можна бити в прикордонних областях РФ по інфраструктурі, яку використовують російські військові, такій як мости.
  • Forbes Ukraine запитав Тернера, чи буде він далі тиснути, щоб зняти ці обмеження і дозволити повноцінне застосування американської зброї по Росії. Зокрема, дозволити удари ATACMS по російських аеродромах.

Що відповів Тернер

  • «Моя позиція ширша, ніж в адміністрації, – відповів Тернер. – Я вважаю, що Україна повинна мати можливість використовувати зброю».
  • Позиція Тернера – така само, як у генсека НАТО Єнса Столтенберга. «Столтенберг сказав, що він вважає, що Україна не повинна воювати зі звʼязаними руками за спиною, що вона повинна мати можливість відповідати на атаки з боку Росії, але також дивитися на цінні військові цілі», – додав голова конгресового комітету з розвідки.
  • Однією із проблем є те, що Росія, зокрема, нарощує виробництво зброї, зауважив Тернер. «Це математична проблема. Я вважаю, що ми повинні мати можливість використовувати військову силу для реагування на цю проблему», – сказав він.

Контекст

Заборона бити по території Росії було політикою США з перших днів повномасштабної війни. Але повторний напад РФ на північ Харківщини почав змінювати думку посадовців у Вашингтоні, розповідав Forbes Ukraine нардеп Єгор Чернєв, голова делегації в ПА НАТО.

Наприкінці травня Білий дім після низки аналогічних рішень західних держав дозволив удари американською зброєю по Росії, щоб Україна могла захиститись. Але певні обмеження, як-от щодо дальності, досі існують.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд