Категорія
Новини
Дата

Україна до кінця червня отримає від ЄС €1,9 млрд фінансової допомоги – голова Єврокомісії

1 хв читання

Європейський Союз до кінця червня виділить Україні €1,9 млрд фінансової підтримки за програмою Ukraine Facility. Про це сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на Конференції з відновлення України в Берліні 11 червня.

Програма ЄС передбачає покриття потреби України на 2024–2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету блоку.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Деталі

  • Кошти будуть виділені за програмою Ukraine Facility в межах комплексної стратегії реформ та інвестицій, яка називається «Український план», зазначила фон дер Ляєн.
  • За її словами, «Український план» включає, зокрема, реформування сектору правосуддя та антикорупційну реформу.
  • «Це – основа для того, щоб зробити Україну привабливою для бізнесу та інвесторів та наближає Україну до ЄС», – наголосила президентка Єврокомісії.

Контекст

У лютому Європарламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до нього, програма підтримки України від ЄС обсягом €50 млрд діятиме з 2024 до 2027 року. 

Фінансування в рамках першої складової програми здійснюватиметься за виконання квартальних індикаторів, визначених у плані для Ukraine Facility. План визначає ключові реформи та напрями для інвестицій. Він також містить систему прозорості, аудиту й контролю, які також будуть посилені в рамках передбачених реформ.

15 квітня Європейська комісія схвалила план для Ukraine Facility та запропонувала Раді ЄС ухвалити документ. 

8 травня посли країн – членів Європейського союзу підтримали план для Ukraine Facility. 14 травня Рада Європейського союзу остаточно затвердила план України, необхідний для реалізації програми.

6 червня Верховна Рада ратифікувала угоду щодо фінансування з боку ЄС у рамках реалізації програми Ukraine Facility.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні