Категорія
Новини
Дата

Рада Європи виділяє Україні €100 млн на компенсації за знищене внаслідок агресії РФ житло

1 хв читання

Міністр фінансів Сергій Марченко та керівник Банку розвитку Ради Європи Карло Монтічеллі підписали угоду щодо надання Україні позики обсягом €100 млн в рамках проєкту «НОМЕ. Компенсація за знищене житло», повідомляє пресслужба Мінфіну.

Підписання відбулося 11 червня на полях Міжнародної конференції з питань відновлення України (URC2024) у Берліні. Повномасштабна війна Росії завдала житловому сектору України збитків на понад $50 млрд, нагадав Марченко.

Ключові факти

  • Проєкт HOME реалізовуватиметься по всій підконтрольній території України. 
  • Залучені кошти спрямують на підтримку механізму прямої допомоги (житлових сертифікатів), завдяки якому кінцеві бенефіціари, у тому числі учасники бойових дій, інваліди та багатодітні сімʼї, отримають компенсацію за знищене внаслідок бойових дій та атак РФ житло. Компенсація надаватиметься у вигляді сертифікатів на придбання житла. 
  • «Як провідний соціальний банк Європи, БРРЄ має намір підтримувати довгостроковий соціальний розвиток та соціальну цілісність України, а також її відновлення та реконструкцію», – заявив керівник БРРЄ Карло Монтічеллі.
  • Проєкт впроваджується у межах послуги «єВідновлення». 
  • Громадяни можуть формувати запити та в результаті отримувати сертифікати на компенсацію за пошкоджене майно. Процес перевірки заяв, а також відбору запитів здійснює спеціальна Державна комісія з компенсації. Відслідкувати перебіг розгляду справи можна буде у мобільному застосунку «Дія». 

Контекст

У червні 2023 року Україна завершила процес вступу та стала 43-ю країною-членом Банку розвитку Ради Європи. 7 листопада минулого року указом президента України заступницю Міністра фінансів Ольгу Зикову було призначено представником України в Адміністративній Раді БРРЄ.

У березні 2024-го БРРЄ затвердив новий проєкт «НОМЕ. Компенсація за знищене майно» для України. Це вже другий проєкт для України, який Банк виносить на схвалення Адміністративною радою, менш ніж за рік після приєднання України до БРРЄ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні