Україна отримає 10 000 терміналів Starlink від Німеччини у лютому – Федоров /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна отримає 10 000 терміналів Starlink від Німеччини у лютому – Федоров

Getty Images

Німеччина передасть 10 000 терміналів Starlink Україні вже наступного місяця, повідомив  перший віцепремʼєрміністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Подякував німецькому народу за нову партію з 10 000 Starlink, які ми отримаємо наступного місяця», – повідомив Федоров.
  • Він зазначив, що записує інтерв’ю з німецькими журналістами видання Die Zeit в укритті та говорить з ними про «технологічний фронт війни».
  • Міністр додав, що впевнений у тому, що Україна скоро отримає також танки Leopard.

Контекст

Від початку повномасштабної війни Starlink стали частиною критичної інфраструктури. Завдяки терміналам продовжують працювати лікарні, школи, енергетична та соціальна сфери. Також зі Starlink працівники телекомунікаційної сфери швидко повертають звʼязок на деокуповані території. Окрім цього, значну частину Starlink отримують військові. 

Близько 75% терміналів профінансували міжнародні партнери: уряд Польщі, міністри цифрової трансформації ЄС, агенція USAID. Вони сплачували за самі термінали та платять за послуги звʼязку щомісяця, сказав раніше Федоров в інтервʼю Forbes. Також поставки йшли окремо через Міноборони й від приватних осіб та організацій, зокрема SpaceX Ілона Маска.

Під час блекаутів зріс попит на Starlink і від приватних осіб – українці почали скуповувати термінали супутникового інтернету, щоб мати доступ до мережі навіть без електрики. Щоб вдовольнити ажіотажний попит, уряд скасував мита та ПДВ на ввезення Starlink, а також генераторів та інших товарів для енергонезалежності.

Нещодавно Україна отримала від Польщі партію з 8000 терміналів Starlink. Наразі в Україні працює близько 30 000 Starlink, які отримали завдяки домовленостям із міжнародними донорами та партнерами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні