Категорія
Новини
Дата

Україна домовилася з компанією Ілона Маска про додаткові 10 000 Starlink

Україна уклала угоду з корпорацією Space Exploration Technologies Corp. Ілона Маска про постачання тисяч додаткових антен Starlink, пише Bloomberg. Профінансувати проєкт погодилися кілька країн ЄС.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Понад 10 000 пристроїв, які надають послуги інтернету за допомогою супутників, будуть відправлені в Україну найближчими місяцями, сказав агентству перший віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
  • «SpaceX і Маск швидко реагують на проблеми і допомагають нам», – сказав Федоров, додавши, що спілкувався з Маском безпосередньо.
  • За словами Федорова, з початку повномасштабної війни Україна отримала близько 22 000 антен Starlink. «Альтернативи супутниковому звʼязку немає», – наголосив він.
  • За словами віцепремʼєра, уряди кількох країн ЄС готові допомогти з фінансування контракту. «Наразі всі фінансові питання вирішені», – сказав Федоров, додавши, що навесні Україні потрібно буде знайти додаткове фінансування.
  • «У нас є багато Starlinks, але ключовим моментом є те, що ми отримали згоду на ще одну поставку, яка буде використовуватися для стабілізації звʼязку в критичних ситуаціях», – додав Федоров.

Контекст

У вересні SpaceX Ілона Маска надіслала листа до Пентагону, що більше не може фінансувати Starlink для України. Компанія оцінила потребу в фінансуванні в $120 млн до кінця 2022-го і $400 млн – наступного року.

Згодом Ілон Маск підтвердив, що SpaceX хоче відмовитися від фінансування Starlink в Україні. Він додав, що виконує «рекомендації експосла України в Німеччині Мельника – «йти до біса». Це викликало різку реакцію в суспільстві й мережі.

Наступного дня Маск у Twitter написав, що компанія все-таки продовжить фінансування Starlink в Україні. «Чорт з ним… попри те, що Starlink досі втрачає гроші, а інші компанії отримують мільярди доларів платників податків, ми просто продовжуватимемо фінансувати уряд України безплатно», – написав засновник SpaceX.

За словами Маска, SpaceX втрачає по $20 млн на місяць на обслуговуванні Starlink в Україні, проте не відмовлятиметься від надання послуг.

Левову частку терміналів Starlink в Україну завозять централізовано. Їх отримує насамперед Мінцифри. Щодо кількості цих терміналів є публічна статистика від Міністерства, SpaceX та самого Маска. 

Останні дані 17 жовтня надав Маск у Twitter: 25 300 терміналів «відправили в Україну». З них – більш ніж 20 000 отримали в Мінцифри, повідомили Forbes у відомстві. 

Наприкінці листопада уряд вніс зміни до переліку товарів, які постачаються на територію України без сплати мита та ПДВ. Під податкові пільги потрапили складники для виготовлення енергетичного обладнання, засоби очищення води та засоби супутникового звʼязку до мережі інтернет (Starlink).

У грудні українці завезли 1310 Starlink, 98% – на пільгових умовах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні