Категорія
Новини
Дата

Україна отримає €100 млн кредиту від Банку Розвитку Ради Європи на компенсації за знищене майно

Банк Розвитку Ради Європи (БРРЄ) затвердив новий проєкт «НОМЕ. Компенсація за знищене майно», який передбачає надання Україні кредиту обсягом €100 млн, повідомляє Міністерство фінансів. Проєкт реалізовуватиметься по всій території країни.

Ключові факти

  • Залучені кошти буде спрямовано на підтримку механізму прямої допомоги, завдяки якому кінцеві бенефіціари, у тому числі учасники бойових дій, особи з інвалідністю та багатодітні сімʼї, отримають компенсацію за знищене внаслідок бойових дій та терористичних атак РФ житло у вигляді сертифікатів на придбання житла. 
  • Заступниця міністра фінансів Ольга Зикова зазначила, житловий сектор залишається одним із найбільш постраждалих внаслідок війни – загальні збитки оцінюються майже у $50 млрд. 
  • У рамках проєкту передбачено надання компенсації за понад 2000 житлових сертифікатів, що дозволить близько 5700 українцям отримати компенсацію за знищене житло. 
  • Проєкту HOME реалізовуватиметься у межах Закону «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій обʼєктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій спричинених збройною агресією РФ проти України» та за допомогою послуги «єВідновлення». 

Контекст

Це вже другий проєкт для України, який Банк виносить на схвалення Адміністративною радою, менш ніж за рік після приєднання України до БРРЄ.

У червні 2023 року Україна завершила процес вступу та стала 43-ю країною-членом Банку розвитку Ради Європи.

Загальна вартість відбудови та відновлення в Україні на 31 грудня 2023 року становить $486 млрд протягом наступного десятиліття, свідчать результати оновленої «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA3) від уряду України та Світового банку. Рік тому ці потреби оцінювалися у $411 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні